Суспільство (відео)

Ліквідація ТЕЦ і корупція на «Золотому березі»: в муніципалітеті пройшла чергова сесія міськради (Відео)

Чернігівська ТЕЦ може припинити свою роботу через розірвання міською радою договору оренди, що раніше був укладений до 2033 року. Таке рішення ухвалили на черговій сесії міськради. За словами градоначальника, причиною є те, що «Технова» не дотримала головної умови відповідного договору, а саме – була викреслена з переліку підприємств, яким надавалося кредитування Світового банку.

«Ми констатуємо факт відсутності суттєвої умови – наявності кредитної угоди, через дотримання якої і було подовження, і рекомендуємо цим рішенням Фонду комунального майна в добровільному порядку повернутись разом із підписантом до попередньої угоди 2023 року», — говорить Владислав Атрошенко, чернігівський міський голова.

За словами начальника підприємства кредитні кошти дають змогу провести реконструкцію тепломереж, збільшити опалювальні площі від ТЕЦ, таким чином зменшивши тариф для населення. За планом кредит мав бути самоокупним. Проте Міністерство фінансів не підписало його, оскільки відбулися зміни в законодавстві, внаслідок яких ТЕЦ не зможе виплатити кредит.

«Зважаючи на ці зміни, гарантії отримання кредиту на законодавчому рівні стали неможливими, а місто не може виступати поручителем за підприємство, що не є комунальною формою власності», — зазначає Олексій Щербина, директор ТЕЦ «Технова».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: До кінця року визначать офіційні межі Чернігова

Проте держава запропонувала альтернативу для подібних підприємств і створила програму підтримки. Вона передбачає регулювання тарифу в рамках собівартості та надає можливість провести реконструкцію обладнання. Таким чином уже через 5-10 років підприємство стає конкурентоспроможним. Для участі в проекті «Технова» вже провела технічний аудит, а на основі отриманих документів розроблено відповідний проект. Тепер він перебуває на розгляді в Держбудекспертизі. Далі документи мають подаватися на комісію при Міністерстві палива та вугільної промисловості.

«Необхідною умовою для подання документів є згода власника та договір користування щонайменше на період окупності проєкту. Розглянутий проєкт має період окупності приблизно 10 років. Таким чином, сьогодні, маючи договір до 2023 року, підприємство втрачає право подати документи на відповідну комісію», — розповідає Олексій Щербина, директор ТЕЦ «Технова».

У фракції «Наш край», яка не голосувала за пропозицію мера, розповіли, що рішення про винесення цього питання ухвалювали вночі. Комісії та депутати його не розглядали. Проте в результаті жвавих обговорень 22 учасники голосування погодилися з розірванням чинного договору, який давав можливість модернізувати обладнання «Технови». Тепер підприємство має добровільно підписати угоду про припинення оренди або судитися з мерією.

«Зараз міська влада від цього всього відмовляється, тобто їм ремонтувати нічого в теорії вже не треба, не треба брати кредит, але вони повинні підписати угоду, що вони погоджуються зменшити термін оренди на 10 років. Якщо вони не підписують цієї угоди, тоді вона буде розриватися в судовому порядку, але розриватися буде взагалі угода оренди. Тож хто буде здійснювати опалення, хто буде подавати гарячу воду – це вже покаже їхній спір», — зауважує Віктор Бистров, депутат ЧМР («Наш край»).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Чернігові з’явилася «Дитяча академія»

На сесії також розглянули питання про неутворення районних у місті Чернігові рад на восьме та подальші скликання. Проте питання зняли з розгляду та перенесли на серпневу сесію. За цей період у Чернігові проведуть громадські обговорення та вирішать, хто виконуватиме функції цих рад.

«Я звертаюсь до чернігівців із проханням підтримати мене в цьому питанні щодо обговорення доцільності існування районних у місті Чернігові рад із їхніми чиновниками, які споживають ваші, чернігівці, гроші», — говорить Владислав Атрошенко, чернігівський міський голова.

Під час сесії громадський активіст Олександр Гашпар звинуватив міську владу в смерті дитини, яка днями потонула на пляжі «Золотий берег». За його словами, це сталося саме через корупцію.

«30 млн в інфраструктуру пляжу, понад 20 млн на дорогу. Хто стежив за тим, як намивався пісок. Дитину підняли з ями, яка й утворилася внаслідок намивання піску. Хто нестиме відповідальність за службове недбальство? «Золотий пляж» – це взагалі розплідник корупції», — наголошує Олександр Гашпар, громадський активіст.

Також на сесії ухвалили низку земельних питань та прийняли рішення про створення комунального «Закладу дошкільної освіти №3 «Дитяча Академія». Саме так називатиметься новий дитячий садочок на Масанах, який уже добудовують завдяки коштам із державної субвенції. У міській раді кажуть, що вже 1 вересня цього року діти мікрорайону зможуть розпочати там своє навчання.

Ще статті по темі

Back to top button