Суспільство (відео)

Лісові баталії: громади хочуть забрати свої ліси з «центру» (Відео)

Першопрохідцем повноцінної децентралізації може стати Чернігівщина. У Кіптівській об’єднаній громаді зібралась експертна нарада для обговорення шляхів передачі райагролісів до об’єднаних громад, на території яких вони й знаходяться.

«Це величезна мужність – винести це питання на обговорення. Тому що Чернігівщина буде першим регіоном, якому це вдасться», — говорить Іван Фурсенко, перший заступник керівника виконавчої дирекції асоціації сільських і селищних рад.

Сьогодні керування лісовим господарством іде з області через комунальне підприємство «Чернігівоблагроліс». Із боями вдається протискати рішення, які передали б ліси громадам. Стара система на чолі з «радикалом» як може чіпляється за «хлібні» місця.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Нарада стосовно децентралізаційних лісів

«Ви бачили, що засідання робочої групи перетворилось на політичне шоу, і я ухвалила рішення зібрати вас усіх разом, щоб чергове засідання робочої групи не перетворювалось на балаган», — зазначає Ірина Грозенко, керівник виконавчої дирекції чернігівського відділення асоціації сільських і селищних рад.

Експерти зазначають – відбувається затягування часу, щоб максимально провести вирубки, поки ліси не перейшли до громад.

«Іншого шляху просто немає. Якщо не буде прийнято рішення про передачу, то воно просто затягується в часі. І воно знову повернеться через рік чи два, але з яким станом лісів – оце питання, яке буде на совісті того, хто не буде вирішувати», — розповідає Сергій Кубах, експерт із питань управління земельними ресурсами проекту USIAD «Підтримка аграрного і сільського розвитку».

Присутні голови і представники громад говорили про абсурдність ситуації – маючи на території ліс, люди можуть тільки спостерігати  за фурами, що його вивозять, а використовувати на благо громади не мають права. Присутні представники колективів райагролісів також говорили про необхідність лісової децентралізації. Останньою краплею їхнього терпіння від керування «з області» стало бажання влади додатково ввести такі собі наглядові ради.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Радикали гальмують питання передачі райагролісів в управління ОТГ

«Зібрали збори трудового колективу і звернулися до облради та адміністрації припинити свавілля у створенні для підприємства «смотрящих»», — говорить Володимир Кузьмін, економіст ДП «Городнярайагролісгосп».

Загалом нарада мала конструктивний характер, обговорили запропоноване положення щодо передачі лісів громадам.

«Я хочу щоб ми поступово передивились усі питання, щоб мали одну свою позицію», — зауважує Віталій Мамедов, заступник Городнянського міського голови ОТГ.

Учасники робочої групи та експерти могли внести свої правки та корективи, висловити думку, доповнити напрацювання. Фахові рекомендації будуть передані робочій групі при облраді. Також важливо, що робоча група обрала собі голову – Ірину Грозенко. Надалі представники громад протягом тижня матимуть можливість додатково вносити доповнення. У майбутньому ж доля лісів уже залежатиме від рішення обласної сесії та особистої визначеності кожного депутата.

Журналіст: Олег Дешура

Оператор: Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

Back to top button