Суспільство (відео)

Радикали гальмують питання передачі райагролісів в управління ОТГ (Відео)

На виконання рішення останньої сесії обласної ради і, відповідно, розпорядженням голови Ігоря Вдовенка в Чернігові створили робочу групу з підготовки документів щодо передачі районних дочірніх підприємств «Чернігівоблагролісу» до комунальної власності міських і селищних рад, а також до ОТГ. Цілий місяць цей орган розроблятиме механізм передачі лісових підприємств громадам. Територіальні об’єднання вже давно чекають.

«Сьогодні вже є закон на підписі в Президента, щоб за землі лісники платили громаді гроші, тому що, якщо в Херсонській області лісів немає, але є земля, на якій вирощуються культури, то вони платять величезні гроші до бюджету, а якщо Чернігівщина та Житомирщина багаті лісами, то ми від лісу нічого не отримуємо фактично, громади не отримують», — голова Городнянської ОТГ Андрій Богдан.

Перше установче засідання робочої групи було провальним. Через суперечки тих, хто виступав за передачу лісів, і тих, хто був проти, члени робочої групи так і не змогли обрати голову, а відтак засідання вів голова обласної ради Ігор Вдовенко. Очевидною була позиція депутатів облради від Радикальної партії: нинішній очільник «Чернігівоблагролісу» – ставленик «ляшківців», і, звісно, вони бояться втратити жилу, яка нині їх годує, а тому радикали виступали проти передачі лісів в управління громадам. Членів робочої групи радикал Дмитро Блауш у соціальних мережах назвав «царьками».

«Добре розумію, що кілька політичних сил проти цього питання, бо вони зацікавлені – лісовий бізнес прибутковий, але сьогодні всі ліси, які є в ОТГ, колись були власністю колгоспів, вони посаджені дідами-прадідами, крім того, лісова галузь може бути додатковим наповненням місцевих бюджетів ОТГ і, звісно, одні будуть боротися, щоб не віддати свій бізнес, а інші будуть боротися, щоб отримати додаткове джерело надходжень», — депутат обласної ради Ірина Грозенко.

Компромісних рішень члени робочої групи так і не досягли. Не витримавши чергової хвилі спротиву радикалів, голова обласної ради  Ігор Вдовенко оголосив перерву в роботі.

«Перетворювати такі засідання, як сьогоднішнє, на говорильню… Я чому закрив засідання? Бо не вбачаю в цьому жодного сенсу на сьогодні. Можливо, наступного разу будуть створені в робочій групі підгрупи з експертами з геокадастру, із земельних питань лісового господарства, економічних і юридичних – це буде, мабуть, правильно», — голова обласної ради Ігор Вдовенко.

Голови ОТГ у такому складі більше збиратися не хочуть. Найближчим часом планують розробити власні пропозиції щодо питання передачі райагролісів і запропонують їх справжнім експертам, які візьмуть участь у подальших засіданнях.

Ще статті по темі

Back to top button