Суспільство (відео)

Лялька МОМО: нові суїцидальні ігри загрожують Чернігівщині (Відео)

Самогубство 12-річної дівчинки в Аргентині слідом за «Синім китом» зробило «популярною» ще одну відеогру, наслідком якої є смерть дитини. Лялька МОМО, зображення моторошної дівчинки з виряченими очима, – це вірусна гра, що може оселитися в телефоні будь-якої дитини.

Потім вона розсилає страшні картинки та завдання дитині, а кінцевим завданням може стати самогубство. Вже кажуть про факти її поширення через мережу ВАТсап і заборонений в Україні ВКонтакте. Психологи сприйнятливість дітей до таких ігор пов’язують із психологічним терміном.

«Ефект незавершеної дії. Він полягає в тому, що, коли ми почали якусь справу, яка нам дуже цікава, ми завжди про неї думаємо і прагнемо до неї повернутися. Саме такою є комп’ютерна гра для дитини», — Олена Гірченко, кандидат психологічних наук.

До того ж комп’ютер приваблює дитину тому, що там вона може створити своє комфортне середовище, де буде кращою, ніж насправді. Фахівці радять знаходити для дітей більш притаманні для них види занять.

«Я раджу батькам і дітям звертати увагу на такі види діяльності, які звичні для їхнього віку. Можуть займатися танцями, співами, спортом, чим завгодно», — Олена Гірченко, кандидат психологічних наук.

Що стосується дозвілля, то чернігівці запевняють: наше місто відстає від інших обласних центрів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Скандал і бійка: недитячі пристрасті під час матчу «Десна» – «Арсенал»

-Ви знаєте, от я була у відрядженні в Полтаві, там діти зайняті. Там багато є гуртків, різних секцій безкоштовних. Для мене це було таким подивом, адже в нас, у Чернігові, на жаль, такого немає.

У поліції кажуть, що в Чернігові, на щастя, наслідків небезпечних відеоігор наразі не виявлено. Проте в деяких випадках були підозри щодо впливу інтернету на зникнення дитини, які в кінцевому результаті не справдились.

«У Чернігові загубилася дівчинка, від неї надходили смс-повідомлення, які підштовхнули до думки, що це можуть бути ігри на зразок «Синій кит» чи ще щось. Тому ми перевіряли багатоповерхівки, мости, недобудови, щоб зупинити дитину, якщо вона захотіла покінчити з життям», — Юлія Ковтун, речник Чернігівського відділу поліції.

Батьківська спільнота також заявляє про свій контроль інтернет-простору дитини.

— Я вважаю, звісно, треба контролювати відеоігри, тому що, крім цього, діти можуть зайти в інші заборонені контенти. Крім цього, є різні програми зараз: і «Синій кит», і так далі, в яких діти можуть без відома батьків брати участь.

Щодо кіберполіції, яка безпосередньо повинна контролювати та захищати громадськість від таких проблем, то про неї можна сказати так: усі знають, що вона є, але ніхто її бачив. Із кіберполіцейськими зв’язатись не вдалося, за інформацією прес-служби поліції області, вони поки що думають, чи коментувати журналістам проблематику відеоігор.

Журналіст Олег Дешура

Оператор Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

2 коментарів

  1. в окно выглянул на улице уже прошли пара таких лялек

    1. Я вот тоже подумала, что когда уставшая, очень даже на нее похожа)))

Back to top button