Суспільство (відео)

Маленька чернігівка Марія потребує нашої допомоги (Відео)

«Раніше я любила малювати, але й зараз трішки люблю, колись ходила на малювання, а так… так ніби нічого. Ну, звісно, як усі діти, я люблю гратися та читати», — Марія Пономарьова.

Марії – 10. Це надзвичайно талановита, позитивна й активна дівчинка. Хоч вона ще зовсім юна, та вже прочитала понад 140 книжок, має виставку власних картин у Чернігівському навчально-реабілітаційному центрі, де навчається, а також купу друзів, із якими дівчинка любить проводити вільний час. Утім, попри всі свої захоплення та активності, Марія не має змоги проживати своє дитинство на повну – від народження в неї дитячий церебральний параліч.

«Вона пересувається в класі по партах. Знаєте, коли вона йде здавати зошита, я дивлюсь, інколи навіть заплющую очі, тому що зошит, Марія, яка тримається за парту. Я їй кажу: «Маріє, можна я тобі допоможу?», а вона відповідає: «Ні, я сама», — Оксана Бендюк – вчителька Марії.

Усе своє дитинство Марія проводить у боротьбі – з самісінького народження, попри складнощі, щоденний біль і втому, дівчинка докладає надзвичайних зусиль, аби хвороба відступила та дала їй змогу вільно рухатися.

«Коли ми виписалися з лікарні в дитинстві, ми одразу почали: масажі, ЛФК, парафіни, коні, це в нас йшло безперервно. Ми працюємо, працюємо, постійно працюємо», — Альона Пономарьова – мама Марії.

Під час облоги Чернігова дівчинка з родиною була вимушена переховуватись у підвалі, де не було належних умов для дитини з таким діагнозом, а також можливості проводити реабілітаційні процедури – прогрес у лікуванні, який був напрацьований роками, зупинився, стан дівчинки погіршився, посилилась деформація тазу з вивихом стегна. Зараз Марія потребує термінової операції.

«Це шанс для того, аби її кісточки на даний момент стояли рівно та росли правильно. А вже потім усе залежить від Марії, якщо вона буде реабілітовувати себе, повністю, так як потрібно і так як ми хочемо, то все буде добре», — Альона Пономарьова – мама Марії.

До початку повномасштабного вторгнення родині дівчинки власними силами вдавалося фінансувати дороговартісне лікування та реабілітацію. Утім, із початком війни життя сім’ї Пономарьових змінилося – зараз вони потребують нашої з вами допомоги, аби їхня дівчинка мала шанс повноцінно ходити. Попереду в маленької Марії надскладна та дороговартісна операція.

«Ми порахували, це 150 тисяч. 102 тисячі лише на ті гвинтики, шурупчики, гаєчки та пластини, які будуть у Машу встановлювати, для реконструкції її кісточок. Також усі препарати, що будуть націлені на лікування Марії. Ми порахували, вийшло 150», — Альона Пономарьова – мама Марії.

Кожен, хто має змогу, може долучитися до збору коштів, організованого родиною Марійки, та подарувати їй можливість вільно рухатись і радіти дитинству.

Номери карток тата – Олександра Пономарьова:

ОЩАДБАНК — 4790 7299 5013 6903

ПРИВАТ БАНК — 5363 5420 9772 2798

Paypal [email protected]

Журналіст: Таліна Тарасенко

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button