Суспільство (відео)

Африканська чума, сказ: які захворювання в тваринних господарствах реєстрували в 2023 році (Відео)

Епізоотична ситуація на Чернігівщині є стабільною, про це на брифінгу в ОВА розповів Юрій Павлішен, начальник Головного управління Держпродспоживслужби в області. У регіоні проводиться системна робота щодо забезпечення стабільної епізоотичної ситуації та виконується план вакцинації господарств.

«Протягом 2023 року було проведено в нас 6 млн щеплень проти різних хвороб, передбачених у протиепізоотичному плані.

План виконання становить 156%. Було проведено 866 тисяч різних досліджень»,- Юрій Павлішен, начальник Головного управління Держпродспоживслужби в області.

Одним із найтяжчих захворювань у господарствах області є африканська чума свиней, оскільки у світі не існує жодної вакцини для профілактики цього захворювання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Катання на конях допомагає впоратися з негативними емоціями: цікава можливість для чернігівців

«За 2023 рік ми мали шість неблагополучних пунктів з африканською чумою свиней. Констатую факт, що станом на 1 лютого 2024 року в нашій області всі неблагополучні пункти з африканською чумою свиней оздоровлені. І станом на сьогодні наша область вважається благополучною щодо африканської чуми свиней.

Єдиний ефективний захід, що убезпечить або мінімізує проникнення вірусу в господарство – це дотримання самими господарствами елементів біозахисту. Є так званий закритий режим роботи»,- Юрій Павлішен, начальник Головного управління Держпродспоживслужби в області.

Крім того, щороку в Україні фіксують захворювання на сказ. Це захворювання є небезпечним, оскільки може передаватися людині.

«Виникнення сказу тварин становить пряму небезпеку для захворювання людей. І тут слід сказати, що, на жаль, сказ не лікується.

Протягом 2023 року в Україні зареєстрували більше як 1000 неблагополучних пунктів по сказу. Це значно більше, аніж було в 2022 році. В нас, у Чернігівській області, в 2023 році було зареєстровано сім неблагополучних пунктів, у яких захворіли 9 тварин»,- Юрій Павлішен, начальник Головного управління Держпродспоживслужби в області.

Станом на 15 лютого 2024 року в області тривають карантинні обмеження щодо сказу в трьох неблагополучних пунктах. Два з цих випадків зареєстрували ще минулого року.

«Констатую факт, що від початку 2024 року ми виявили один неблагополучний пункт щодо сказу. На сьогодні маємо неблагополучний пункт у м. Ічня – це сказ кота, у с. Хрещате, Кіптівська ТГ – сказ собаки, у с. Іванівка – сказ лисиці.

Епізоотичне благополуччя області – це один із найважливіших і необхідних аргументів, що сприяє розвитку тваринницької галузі нашої області»,- Юрій Павлішен, начальник Головного управління Держпродспоживслужби в області.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Журналіст Оксана Замятіна

Оператор Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button