Суспільство (відео)

«Мамо, не дзвони. Я живий»: матері «майданівців» і загиблих на війні дали оцінку подіям Революції Гідності (Відео)

Біль, сльози, сподівання, гордість… Безліч емоцій переплелися в материнських серцях тих жінок, сини яких відстоювали нашу гідність на Майдані та нашу свободу у війні на сході України.

«Із Майдану пішов на фронт. Я плачу, я не можу нічого розповідати. Він пішов на фронт, я його не бачила, з фронту він не прийшов. Тільки говорив: «Мамо, не дзвони, тому що я під Луганськом. Нас «градами» накривають, я прийду, все розповім. Я живий»,- Людмила Богуш, мати Андрія Богуша, який був на Майдані, загинув на війні на сході.

«Для мене Майдан – це найбільше диво, яке я бачила на власні очі. Це і фентезі, і хорор на власні очі. Бо там було і справжнє лицарство, і з другого боку орки. Це як у хорорі»,- Тетяна Лепявко, має двох синів, які були на Майдані.

У Чернігівському обласному історичному музеї відбувся захід під назвою «Майдан очима матері», присвячений річниці найжахливіших і найгероїчніших сторінок нашої новітньої історії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Окупанти обстріляли дитячий садок, розташований у межах відповідальності ОТУ «Північ» (Фото)

«20 лютого – це день вшанування учасників Революції Гідності та день увічнення пам’яті Героїв Небесної Сотні. Ось до цієї дати ми проводимо захід у нашому музеї. Захід, який ми назвали «Майдан очима матері». Запросили матерів, чиї діти були на Чернігівському і на Київському Майданах»,- Леся Світловська, старший науковий співробітник Чернігівського історичного музею ім. В. Тарновського.

За словами матерів, події того часу – це символ надії на краще життя, на свободу, на нову Україну.

«Ви знаєте, Майдан…  коли ці всі події жахливі відбулися і потім був якийсь сплеск патріотизму, була гордість за батьківщину, що ми всі об’єдналися, що ми всі разом, що ми хочемо миру. Ніхто не думав, що буде війна. Ми всі були впевнені, що буде добре, що ми всі почнемо добре жити, що в нас буде прекрасна країна»,- Олена Запека, мати Віктора Запеки, який був на Майдані, загинув на війні на сході.

На цьому заході матері поділилися своїми спогадами й емоціями з підростаючим поколінням – чернігівськими школярами. Адже згадка про подвиг їхніх дітей має жити вічно в пам’яті, в наступних поколіннях українців.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Журналіст Олег Дешура

Оператор Михайло Пронін

Ще статті по темі

Back to top button