Суспільство (відео)

Мандрівка у дитинство: у Чернігові відкрилася унікальна виставка ляльок (Відео)

 «Воно нагадало часи дитинства. Бо деякі такі іграшки, які я тут бачу на виставці, нагадали дитинство, шкатулки різні музичні, ляльки, які розмовляють, плачуть. Звісно це приємно», — Ніна Водницька, заступник директора з адміністративно-господарської роботи Чернігівського художнього музею ім. Г. Ґалаґана.

Одна з кімнат Чернігівського обласного художнього музею ім. Г. Ґалаґана перетворилась у справжню мрію кожної дівчинки. Тут і сучасні ляльки, і раритетні, і порцелянові, і навіть дерев’яні. Протягом місяця в стінах музею буде презентуватись частина колекції ляльок Сергія Коноваленка. Більшість експонатів, представлених на виставці,є подарованими. Кожна з цих ляльок має свою цікаву історію.

«Біля іграшок стоять світлини. Це люди, які дарували мені ці іграшки, це колишні власники. Це жіночка, яка збирала під час життя. Вікторія Владович збирала ляльки, але, на жаль, її не стало. І діти по її заповіту подарували мені ці зібрані нею іграшки. Це стало поштовхом для мене, щоб показати людям подарунки, які є», — Сергій Коноваленко, колекціонер, засновник приватного музейного комплексу «Добрянець».

 Цього року у музеї Сергія Коноваленка, що знаходиться в селищі Добрянка,  було зафіксовано  рекорд України із найбільшої колекції порцелянових ляльок з кількістю 1537 екземплярів. Проте, як зазначає автор колекції, експонатів у його музеї більше 15 тис і це не лише ляльки.

«Десь близько 10 років. Дуже маленький строк для колекціонування, але такими темпами ми це робимо. Дуже невелика частина, яка подарована, в допомогу йдеОлх, Віоліті та всі інші сайти, і блошині ринки», — Сергій Коноваленко, колекціонер, засновник приватного музейного комплексу «Добрянець».

В колекції Сергія Коноваленка навіть є лялька початку ХІХ століття. Проте найулюбленішими для нього є ляльки в традиційному українському вбранні.

«Хлопчик і дівчинка в українських костюмах. Це подарували мені діти і це стало започаткуванням моєїлялькової колекції. Це вже стало більш професійно. Припало до душі, потім уже були різноманітні машинки, коники, і завідні. Зараз у мене домінують завідні іграшки», — Сергій Коноваленко, колекціонер, засновник приватного музейного комплексу «Добрянець».

На відкриття виставки колекції ляльок до музею завітало багато відвідувачів, не тільки аби насолодитись красою експонатів, поринути в дитинство, але й подарувати в колекцію Сергія Коноваленка нові експонати. Відвідати виставку можна протягом місяця. Також упродовж цього часу до художнього музею охочі містяни можуть приносити іграшки, які поповнять колекцію Сергія Коноваленка.

Журналіст: Оксана Замятіна

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button