Суспільство (відео)

Мантія «від Вороніна» і сльози засуджених: відверті історії голови Бахмацького районного суду (Відео)

Вони жодного разу не були в суддівській залі і зізнаються, що ніколи в житті не стояли поряд із суддею в мантії. Та нагода з’явилася – до Міжнародного дня захисту прав людини старшокласників Бахмацької ЗОШ № 5 у супроводі вчителів запросили на екскурсію до районного суду.

«Дуже добре, що ви з гарного приводу до нас прийшли».

Стриманий зовнішній вигляд, прикрашений широкою усмішкою – таким на діалог із дітьми вийшов нещодавно призначений голова районного суду Павло Пархоменко. Він привітався із школярами та попросив питати в нього про що завгодно і навіть про найсокровенніше.

«Дуже часті запитання від молодих людей «а яка у вас заробітна плата?», «скільки ви отримуєте?». Усе дуже просто, тут проблем немає. Ви можете вбити в інтернеті прізвище судді – і там висвічується весь наш майновий стан, декларація, навіть декларація моєї дружини, її доходи, мої доходи», — говорить голова Бахмацького районного суду Павло Пархоменко.

Критика за роботу, намагання дати хабар і сльози засуджених просто на засіданні – Павло Пархоменко у своїй суддівській кар’єрі бачив і не таке. Та найважче, зізнається, вести судовий процес, у якому задіяні дітки.

«У мене була нещодавно справа і я думав, як поводитися з дитиною, бо я, наприклад, сиджу в мантії, щоб її не травмувати. І було дуже складно, насправді», — відмічає голова Бахмацького районного суду Павло Пархоменко.

Юні гості суду просять Павла Пархоменка продемонструвати і головні символи судочинства – мантію і нагрудний знак. Суддя не відмовив.

«Можемо, до речі,сфотографуватися».

Мантію і нагрудний знак Павло Пархоменко отримав у 2010 році, щойно прийшов працювати в Бахмацький районний суд. Жартує, що нібито мантії суддям країни шив сам український дизайнер Михайло Воронін. Принаймні, такі чутки ходили серед колег.

«Це я десь чув, ці чутки, що це від Вороніна. Вони з того часу і не змінювалися».

Мета такої незвичайної екскурсії – це не просто демонстрація роботи суду. Павло Пархоменко, який свого часу був членом урядової координаційної ради з питань ювенальної юстиції і чиє хобі – захист прав дітей, хотів показати школярам, що суд не лише карає, а ще й захищає, і боятися цієї гілки влади не варто.

«Сподобалося, я трошки змінив своє враження про суд, поспілкувавшись із суддею, трошки покращилися», — говорить учень Бахмацької ЗОШ № 5 І-ІІІ ст. Владислав Шевченко.

«Ніколи не була у суді, мені сподобалося, особливо те, що все записується на мікрофони, дуже багато усілякого обладнання, це дійсно вражає. Я чомусь не впевнена, що суди у великих містах такі ж відкриті. Це, мабуть, у нас у Бахмачі така тенденція є», — розповідає учениця Бахмацької ЗОШ № 5 І-ІІІ ст. Софія Староста.

«Такі зустрічі необхідно проводити, адже це зближує судову владу з народом, з дітьми. А для дітей це буде, звісно, подією», — наголошує директор Бахмацької ЗОШ № 5 І-ІІІ ст. Ірина Оніщенко.

Наступним кроком прогресивного голови Бахмацького районного суду стане відкриття куточка для дітей, які приходять із батьками на засідання чи беруть участь у судових процесах. Місце для діток вже почали облаштовувати. Усе роблять своїми силами. Учні бахмацької школи принесли м’які іграшки і дитячі малюнки.

«Це створить комфорт, і діти зможуть займатися своїми дитячими справами. Плюс у нас проходить багато справ за участі дітей, дітки зможуть психологічно підготуватися, і наступним кроком буде саме судове засідання», — зауважує голова Бахмацького районного суду Павло Пархоменко.

А от про судову залу, в якій могли б вести процеси з дітками, Бахмацький районний суд може лише мріяти, бо це надто дорого. Хоча це вимога часу, бо нині більшає кількість справ за участі дітей.

Журналіст Яна Титенок

Оператор Дмитро Дриганов

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Instagram та Facebook.

 

Ще статті по темі

Back to top button