Суспільство (відео)

Водохреще-2023: народні купання в Чернігові (Відео)

«Це такі традиції. Рік у рік, як «Отче наш». – Прізвище його «Козаков», отже, це вдача така. – Зранку всіх друзів зібрав сюди – здоровий спосіб життя», — Володимир Козаков – житель Чернігова.

Своїми яскравими емоціями після занурення в крижану воду, ділиться пан Володимир. Сьогодні він із друзями прийшов на пляж «Золотий берег», аби традиційно відзначити завершальне в різдвяно-новорічному циклі свято Водохреща.

А от для пані Аліни такі оздоровчі процедури – новинка. Сьогодні вона вперше відчує «традиції Йордану».

«Я вже дуже давно хотіла, але мені всі кажуть: «У тебе день народження, а ти жодного разу не купалася на Водохреще», тому вирішила сьогодні. Тим паче, плюсова температура», — Аліна Паламарчук – жителька Чернігова.

Попри холод і ледь відчутний острах, вона все-таки занурюється. Окрім неповторних емоцій, отримує ще й похвалу від глядачів.

«Дуже сподобалося і я шкодую, що раніше цього не робила. Класні відчуття, ніби заново народився. Дуже круто», — Аліна Паламарчук – жителька Чернігова.

Із самого ранку на місці народних купань чергують рятувальники та медики. Вони контролюють процес і закликають містян дотримуватися всіх необхідних правил, аби така розвага була максимально безпечною.

«Це завжди ризик для життя, це шок для організму. Тому ми тут і чергуємо, аби за потреби допомогти», — Михайло Оніщенко – начальник відділення підводного розмінування.

Дотримуватися правил і дбати про себе закликають і Марина та Олександр. Для них крижане купання – багаторічна сімейна традиція, що приносить лише задоволення. Утім, непідготовлених екстремалів пара від такої розваги закликає утриматися.  

«Супер, хто це робить. Але я хочу одразу сказати, що хто цього не робив – не приходьте просто так. Є дуже багато випадків… І просто «Я хотів і я пірнув» не потрібно робити. Варто підготувати організм. – Дбати про своє здоров’я треба з головою», — Марина та Олександр Барботьки – жителі Чернігова.

Занурюватися чи ні – особистий вибір кожного. Утім, зупиняючись на варіанті «хочу», варто пам’ятати про правила безпеки, адже така розвага – неабияке випробування для організму.

Журналіст: Таліна Тарасенко

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button