Люди

ЛЮДИ: Про виключно жіночу професію, чернігівський пологовий будинок і танці під час пологів

Професійна помічниця в пологах — Доула — ще доволі екзотична для нашого регіону професія. Можливо, навіть не всі знають, що саме вона означає. Буквально – це помічниця на пологах, яка надає практичну, інформаційну та психологічну підтримку. У Чернігові на сьогодні дві професійні доули і про одну з них – Оксану Крись – наша розповідь.

29314657_1737861486272288_5924625076631633920_o

Оксана Крись – корінна чернігівка. За першою освітою – економіст, але попрацювати за спеціальністю так і не довелося. Вийшовши заміж, стала правою рукою чоловіка у веденні сімейного бізнесу, а через багато років професія доули сама її обрала.

«У шлюбі я 20 років. 12 із них ми з чоловіком чекали на своїх дітей, двійнят — хлопчика і дівчинку, яким зараз 8 років. Потім було довгоочікуване материнство, в яке я поринула з головою і насолоджувалась ним цілковито. З часом, коли діти трохи підросли, подруги почали кликати мене на пологи, просто побути з ними, мовляв, після двійні мені вже нічого не страшно. І в ту мить, коли я була з ними, для себе відзначила цікаву річ: мені це подобається. Подобається бути корисною. Коли почала цікавитись і шукати інформацію, з’ясувалося, що у світі є такі жінки, для яких це професія.31676601_1764490576944459_669228060167372800_n

Очікування дітей для нас із чоловіком було важким шляхом. Саме шлях, через який ми пройшли, шлях мами двійнят, коли ти не належиш собі, і розвинули в мені цю доулу. Потрібно було цей шлях пройти, щоб комфортно почуватися в тіні жінки. І зрештою, аналізуючи, я зрозуміла, що ця професія сама мене обрала».

В Україні доули існують уже більше 10 років. Але поширений доульський рух переважно в містах-мільйонниках – Дніпро, Одеса, Київ, Харків, де діють сімейні центри, які надають широкий діапазон послуг для жінок, жінки разом зі своїми чоловіками можуть туди прийти й отримати відповіді на будь-які запитання щодо перинатальної сфери.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Люди: Втеча від бойовика Мотороли, поза межами АТО і життєві секрети переселенця

«Мені подобається цей комплексний підхід. І я почала шукати свій шлях. Першочергово я обрала для себе підвищення своїх якостей, тому що доула повинна мати певну кількість психологічних якостей, щоб бути в ресурсі в кожних пологах, корисною для будь-якої жінки, незалежно від часу доби, особистої ситуації чи ситуації вдома у доули».

Згідно з дослідженнями, проведеними європейцями, хоч скільки б часу минуло з моменту пологів, 10, 20 чи навіть 30 років, жінка пам’ятає цей день до подробиць. Можливо, забуваються назви препаратів, але не ті, хто поряд, їхнє ставлення до жінки та увага до її потреб. Саме це дало Оксані поштовх для особистого навчання.32267271_1819536844772902_3894608367565406208_n

«Хочеться постійно вчитися, розвиватися, щоб бути впевненою, що зможу дати якісну допомогу та найновішу, найкращу інформацію жінкам».

Постійно відвідуючи навчальні проекти, Оксана звернула увагу, що навчається багато людей, а це свідчить про те, що до жінки, до її потреб у пологах почали прислухатися, тож можна сподіватись на зміни на краще.

Знайшовши однодумців у Чернігові, Оксана Крись приєдналася до команди «Азбука для батьків». Саме там майбутні породіллі можуть отримати професійні консультації з грудного вигодовування, про партнерські пологи, професійні рекомендації педіатра, дізнатися про вибір варіантів партнерів під час пологів – чоловік, мати, сестра, подруга або доула. Але часто про доул чернігівки дізнаються і через «сарафанне радіо» або ж зі сторінки у Facebook – Доула в Чернігові або Оксана Доула, де, до речі, можна знайти багато корисної інформації.

20915375_1514354595291393_6642200304206620095_n

«Я відкрита до зустрічей. Перша зустріч ні до чого не зобов’язує, і якщо я комусь не підійду – це нормально. У доульстві головне – щоб жінці було комфортно. Звернутися до доули можна на будь-якому етапі вагітності, навіть просто дізнатися інформацію, якщо жінка ще тільки планує материнство. Зустрічей до пологів може бути дві-три, аби пообніматися, відчути одна одну, поробити якісь «штуки», секретики. Я не регламентую зустрічі і їх кількість. Це можуть бути навіть просто прогулянки, під час яких жінки придивляються, ставлять запитання. Проте я не даю медичних порад і, згідно з Європейським кодексом доул, якого дотримуються доули в Україні та де чітко прописано межі професії, я не маю права цього робити».

Також професійна сертифікована доула завжди чітко знає свої межі в пологовому будинку.22050317_1510592739021033_665149102258946471_n

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Люди: Чернігівець написав книгу про майбутнє України і пропонує реалізувати цікавий проект

«За два роки, які займаюся цією справою, в пологовому будинку придивилися до мене і зрозуміли, що я не оцінюю їхню роботу, не прийшла розповісти, що їм робити. Це абсолютно законно, наші медичні протоколи дозволяють жінці брати з собою на пологи двох осіб. По суті, я навіть не завжди кажу, що я доула, я прийшла підтримати жінку, згладити якісь нюанси медичної системи. Тому з лікарями ми дружимо, і це завжди позитивно позначається на пологах».

У пологах доула не залишає жінку ні на хвилину. За бажанням доула з початком пологів може приїхати до жінки додому або зустрітися вже безпосередньо в пологовому будинку. Коли доула після пологів може піти додому, також визначає жінка.

«На відміну від акушерки, яка має на поверсі кілька породілей, багато своєї роботи, писанини та приходить раз на півгодини, може піти до другої, третьої, четвертої, а жінка залишається сама, доула з нею завжди. Я розумію процес пологів, можу пояснити, що відбувається, перекласти з «мови лікаря» «людською». Я відчуваю потреби жінки. Якщо їй холодно – вкриваю ковдрою, якщо душно – розкриваю, можу заварювати чай, вмикати музику, можу запропонувати спробувати різні пози та знайти найзручнішу, можу молитися разом із жінкою, можу танцювати з нею. Доула завжди підтримає жінку у її виборі, не нав’язує своєї думки, може лише запропонувати, дати інформацію».

18403711_1414027748657412_7679788852385222209_nНа жаль, багато жінок не знають про свої права під час пологів. Із метою інформування жінок про їхні права під час пологів громадська організація «Природні Права Україна» на Форумі доул, що проходив 12-13 травня цього року в Києві, презентувала перший в Україні збірник «Права жінки у пологах та їх реалізація в Україні». Збірник розроблено з посиланнями на законодавчі акти України, він допомагатиме доулам в інформаційній підтримці майбутніх батьків. З електронним варіантом збірника «Права жінки у пологах та їх реалізація в Україні» можна ознайомитись за посиланням.

32783547_1759451950780449_8895958721306296320_n

«Одна з функцій доул – нагадати акушерці, якщо з жінкою це було заздалегідь оговорено, про побажання жінки, наприклад, щоб пуповину після народження одразу не перетинали, а дали відпульсувати, якщо з дитиною все гаразд. Або що жінка має право за бажанням забрати плаценту. Або нагадати, що жінка має право попросити, щоб вийшли з палати, наприклад, студенти-практиканти. Я не можу про це сказати, таке право має породілля і чоловік, але я можу нагадати їм. Приємно, що з часом тенденція змінюється на краще – і до жінки починають ставитися не як до хворої, а як до жінки. Лікарі йдуть за потребами жінки».

Загалом, слухаючи розповіді доул з інших міст, Оксана зазначає, що в Чернігові хороший пологовий будинок. Проте, серед мрій – втілення у нашому пологовому чогось на кшталт проекту «Природні пологи під захистом пологового будинку», який практикують у столиці.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Люди: У мандри з книгами Баха – історія творчої дівчини з Сосниці

21616373_1542549552471897_400991705424114016_n«Проект діє в 5-му і 3-му київських пологових будинках. З’явився через бажання багатьох жінок, не афішуючи, народжувати вдома. В Україні акушеркам не дозволено ходити в домашні пологи, але й не заборонено. Але якщо є попит, то знайдуться й охочі прийти приймати пологи вдома. Тому кияни якось швидко це відчули і створили за порадами акушерок і доул палату з окремим входом, не схожу на лікарняну, з приємною домашньою обстановкою, схожу на палату Мішеля Одена – всесвітньо відомого лікаря-акушера та новатора, головний тезис якого – жінкам у пологах не треба заважати.

Але коли розмовляєш із нашими лікарями хоча б про те, щоб крісла замінити на більш зручні, кажуть, це дуже дорого».

Оксана захоплюється жінкою, тим, наскільки вона тендітна і водночас сильна; наскільки природа, створивши такою жінку і такий процес народження, мудра.

«Коли усвідомлюєш процес і те, через який біль проходить жінка, розумієш, це єдиний біль, який приносить щастя, виникає почуття поваги до кожної жінки, до кожної історії, адже кожні пологи – унікальні.

Материнство – це прекрасно! Коли на ранніх термінах вагітності до мене приходять дівчата із запитанням «Що робити?», відповідаю: «Насолоджуйтесь!». Жінка прекрасна у вагітності, у цьому стані, коли в ній живе життя, яке лише вона може подарувати, коли з дівчинки перероджується в жінку.

Хочеться побажати всім жінкам у цей період мати підтримку. Важливо, щоб у період пологів із жінкою хтось обов’язково був поруч, дуже важливо, щоб це  були професіонали».

І наостанок варто зазначити, що професія доули – виключно жіноча. Чоловік у принципі не може бути доулою, тому що, не переживши процесу пологів на власному досвіді, не зможе зрозуміти відчуття та потреби породіллі в повному обсязі і, відповідно, надати якісну допомогу.

Юлія Заліська

Ще статті по темі

Один коментар

  1. Очень рекомендую Оксану. Мои роды прошли прекрасно благодаря ей и прекрасным врачам. В моих родах Оксана использовала много техник, которые очень облегчили боль и я перенесла все довольно легко. Прошло еще совсем немного времени и помнится все, но все это приятное и даже веселое, что мы при недавней встречей за чаем вспоминали и смеялись. Оксаночка, спасибо тебе огромное!!!

Back to top button