Суспільство (відео)

Медична реформа: написали, але не розжували (Відео)

Довготривалі розмови про реформу медицини, здавалося, нарешті зрушили з мертвої точки.

Проте їх із подивом сприйняли керівники медичних закладів на місцях, оскільки вони вперше про них почули, як і вся громада, із засобів масової інформації, а впроваджуватимуть їх уже з початку 2017 року, тобто через два місяці.

— Медичну спільноту. Нам, головним лікарям, еліті медичній, поки що ніхто не повідомляв, як воно буде. Тому що рішення ні у Верховній Раді, ні в Кабміні не прийняте, — Ганна Якубова, головний лікар дитячої поліклініки № 2.

Так, згідно з медичними «ноу-хау», ми самі зможемо вибирати собі лікаря, а от про виклик його додому, швидше за все, доведеться забути.

— Кожен пацієнт повинен буде укласти договір із лікарем, якого він хоче. Реформою виклики не передбачені. Немає тут мови про виклики, — Ганна Якубова, головний лікар дитячої поліклініки № 2.

Усього сімейний лікар зможе набирати до 2 000 пацієнтів, і за кожного отримуватиме винагороду близько 200 гривень. Також держава чітко обмежить перелік послуг, які хворий зможе отримати безкоштовно.

— Міністерство вже розробило державний гарантований рівень медичної допомоги, те, що гарантує держава, міністерство вже розробило, залишилось тільки затвердити, а те, що не передбачене цим гарантованим рівнем, звісно, викликає питання, мабуть, прийдеться платити, — Ганна Якубова, головний лікар дитячої поліклініки № 2.

На жаль, ідеї Міністерства не пройшли мінімального обговорення в медичних колах по регіонах України. Адже навіть керівник охорони здоров’я Чернігова Владислав Кухар сказав, що не може коментувати цю реформу, бо на сьогодні це лише публічні заяви високопоставлених чиновників, не підкріплені жодними офіційними документами.

Ще статті по темі

Back to top button