Суспільство (відео)

Медиків у Семенівці знову посадили на «сухпайок» (Відео)

Семенівка – один із найдепресивніших районів області. Кінця року бюджетники чекають з острахом. От і цього року на сухому пайку сидять медики районної лікарні. Станом на початок жовтня вони отримали лише дві третини зарплати за липень. Коли буде решта – невідомо. Хоча владці обіцяють виплатити. Попри чималу заборгованість, медики працюють із повною самовіддачею. Кажуть, що звикли до такого неподобства. Виживати допомагає власне господарство.

«З чого б жили? Господарство та городи є. З чого ж живуть у селі? Звикли вже до цього, терпимо, а що робити?», — зауважує старша медична сестра терапевтичного відділення Світлана Ірха.

Серпень завідувач терапевтичного відділення Володимира Здота прожив на 150 гривень. Саме стільки нарахували йому того місяця.

«Як жив 20 днів на 150 гривень і не помер із голоду, сам дивуюся».

Потім у вересні медикам ще виплатили близько 2 тисяч. Критична ситуація із затримкою зарплат медикам повторюється з року в рік. На медицину цього разу вистачило лише трохи більше, ніж на півроку.

«Минуло півроку – і гроші закінчилися. Був розрахунок на те, що місяць медики у відпустці, місяць на лікарняному. Тож можна протягнути 8 місяців. Потім закрутити гайки і протягнути до кінця року», — розповідає завідувач терапевтичного відділення районної лікарні Володимир Здота.

Медики по-доброму заздрять і радіють за освітян. Тим зарплатня виплачується вчасно. Ще й премії до Дня вчителя дали непогані. А от лікарі та медсестри вимушені залазити в борги, аби прогодувати себе та родину. Місцеві чиновники добре знають про проблеми медиків. Кивають у бік Києва. Саме в столиці роблять усі розрахунки.

«Медицина наша фінансується за рахунок державної субвенції, що надходить у район. Є відповідна формула. Отримали на 8 місяців. На сьогодні область прийняла рішення про виділення коштів включно з жовтнем», — зауважує голова райдержадміністрації Сергій Деденко.

А тим часом завідувач терапевтичного відділення Володимир Здота вирішив балотуватися до міської ради від «Нашого краю», аби вплинути на ситуацію. Його непокоїть хронічне недофінансування галузі та необдумані спроби переселити інфекційне відділення зі спеціально обладнаного корпусу до основного, що загрожує поширенню інфекцій.

«Не можна одним мірилом міряти Чернігів, Київ і Семенівку – наше хуторське поселення. Треба покращити фінансування. Віддаленість району велика. Для екстреної допомоги потрібні прилади нам на місці», — наголошує завідувач терапевтичного відділення районної лікарні Володимир Здота.

Страйкувати медики у Семенівці не збираються. Адже хворі, які стоять у чергах до їхніх кабінетів, не можуть чекати.

Журналісти Юрій Михуля, Аліна Клименко

Оператор Дмитро Дриганов

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Instagram та Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button