Суспільство (відео)

Від театрального парку до фонтана з жабками: історія скверу імені Попудренка (Відео)

Чернігівський історик Анатолій Ярошенко зробив уже багато відеороликів про минувшину Чернігівщини. Один із них автор присвятив скверу імені Попудренка в Чернігові.

Історія скверу імені Попудренка бере свій початок із сивої давнини. Спершу це було звичайнісіньке поле, яке подекуди було вкрите курганами, бо знаходилося поза межами міського муру. Згодом місто зростало і в ХІХ столітті в цьому місці почали зводити різні установи. А в центрі майбутнього скверу збудували міський театр. Саме від нього місцевість отримала назву Театрального парку. З впровадженням у Чернігові водогону неподалік звели водонапірну вежу. Вона забезпечувала не лише потреби мешканців, а й роботу численних фонтанів навкруги.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Чернігівщині висадили ювілейні насадження з нагоди 30-річчя незалежності України (Фото)

Час не стояв на місці: театр давно зник унаслідок численних пожеж, а сам парк зазнав змін. Він перетворився на сквер із вишуканими клумбами та фонтаном у центрі, що отримав назву «Бармалей», бо відтворював події відомого віршика Маршака, де діти гуртом дякують крокодилу за порятунок. Фонтан був типовим і повторював фонтани в різних містах СРСР.

Але прийшла Друга світова війна – і навколишні будівлі зазнали значних руйнувань, хоча і не були знищені вщент. Більш-менш цілим лишився і фонтан із дитячим хороводом.

Та війна минула, а місто потребувало перебудови та реконструкції. А оскільки сквер зазнав незначних ушкоджень, то навколо будівлі не зводили «з нуля», а лише переробили. Центральний фонтан був зроблений із неякісного цементу та постійно руйнувався, що призвело до численних змін його зовнішнього вигляду. Спочатку зникли діти, потім і крокодил був замінений на хлопчика з рибою. Згодом зник і він. Найдовше протрималися жаби, розміщені по колу фонтана. Саме через цих жаб фонтан у народі і прозвали «Жабки», не згадуючи його первісної назви та ідеї авторів.

Наприкінці ХХ століття зник і фонтан «Жабки», а його місце потім зайняв музичний фонтан, який стоїть і зараз.

Більше інформації – у відео.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button