Суспільство (відео)

Медреформа: найбільше медики отримають за дітей і пенсіонерів (Відео)

Медична реформа в Україні набирає обертів. Сьогодні керівник управління охорони здоров’я Чернігівщини Петро Гармаш на прес-брифінгу прозвітував про її перебіг. Головна тема – це фінанси, для отримання яких потрібно, аби громада підписала щонайбільше декларації. На кожного пацієнта передбачена така собі капітаційна ставка. Для тих, хто не підписав декларацію, вона буде зменшена.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Медична невідомість, – що (не) знають чернігівці про медреформу

«Вони будуть поки що знаходитись у «червоному» списку і отримувати по 240 гривень за ту людину, яка ще не підписала. Тоді як людина в «зеленому» списку становить 370 гривень, а не 240. І, відповідно, капітаційна ставка розбивається на вікові групи: від 0 до 5 років – в чотири рази більше, від 6 до 18 – це 2.2; від 40 до 64 – 1.2; понад 65 років – капітаційна ставка 2.0, тобто 740 гривень», — розповідає Петро Гармаш, начальник управління охорони здоров’я Чернігівської ОДА.

Окрім цього, важливе й укладання договору між медичним закладом і Національною службою здоров’я України, відтак необхідно виконати певні умови. Наприклад, медустановам слід стати комунальним неприбутковим закладом і набрати певну кількість підписаних декларацій.

«Підписання договору з Національною службою здоров’я – це перехід від субвенції до прямого фінансування Національною службою здоров’я. Тобто вже прямі взаємовідносини закладу», — зазначає Петро Гармаш, начальник управління охорони здоров’я Чернігівської ОДА.

Перший заклад, що вже уклав цей договір, – Корюківська лікарня. Ця установа серед лідерів і в підписанні декларацій – 70% усього населення, тоді як по Чернігівщині середній показник 44%, а це майже 450 тисяч людей. Всього на реформаторську стежку в області вже ступили близько 600 лікарів із 36 медичних закладів.

Журналіст: Олег Дешура

Оператор: Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

Back to top button