Суспільство (відео)

Месенджери та шахраї: кіберполіція повідомляє про збільшення випадків заволодіння обліковими записами (Відео)

Телеграм за час повномасштабної війни вийшов у лідери серед інших інтернет-джерел отримання інформації. Тож багато людей у спілкуванні надають перевагу саме цьому месенджеру, адже зручно в одному додатку читати новини та тримати зв’язок із рідними. На жаль, шахраї також звернули на це увагу та почали застосовувати свої схеми задля власного збагачення. Про це застерігають фахівці кіберполіції.

«Людям телефонують шахраї, представляються техпідтримкою месенджера Телеграм і під приводом надання якихось додаткових функцій, встановлення двофакторної аутентифікації пропонують назвати людині останні цифри номера телефону, який ось-ось зателефонує нібито з Каліфорнії. Або ж код, який надійде в смс. Нібито для встановлення відповідних функцій», — Кристина Єфіменко, старший інспектор відділу протидії кіберзлочинам у Чернігівській області Департаменту кіберполіцію.

Назвавши ці коди, людина втрачає доступ до свого акаунта, а шахраї тим часом починають писати всім контактам від імені власника з проханням переказати кошти.

«І люди не перетелефоновують і перераховують кошти на банківську картку, що була написана в повідомленні. І тоді виявляється, що обліковий запис власнику не належить. Тому хочеться застерегти людей, щоб вони не передавали інформацію. Жодна техпідтримка з месенджера їм не телефонуватиме», — Кристина Єфіменко, старший інспектор відділу протидії кіберзлочинам у Чернігівській області Департаменту кіберполіцію.

У випадку, якщо ви отримали повідомлення від свого друга або знайомого з таким проханням, обов’язково зателефонуйте та переконайтеся, чи дійсно йому потрібні кошти та чи надсилав він такі повідомлення.

«Телефонуйте до особи доти, доки дійсно будете впевнені, що це дійсно та людина, що це її голос, що саме вона потребує фінансової допомоги. Якщо лінія буде перевантажена або додзвонитися нереально, то не треба квапитися перераховувати кошти, оскільки, скоріше за все, обліковий запис знайомій людині вже не належить», — Кристина Єфіменко, старший інспектор відділу протидії кіберзлочинам у Чернігівській області Департаменту кіберполіцію.

Такі схеми можуть працювати й у інших месенжерах, наприклад, у Вайбері. Також останнім часом почастішали оголошення про оренду вашого гугл-акаунта, за це обіцяють легкі та швидкі гроші без жодних зусиль.

«Є справді дуже багато оголошень із приводу оренди гугл-акаунтів. Вони поширюються навіть на офіційних платформах, тому що реклама не є забороненою. І не завжди це є шахраї, є люди, які таким чином хочуть накрутити собі підписників. Є дуже багато голосувань в інтернеті, через які треба проходити й авторизуватися через офіційний акаунт. І для цього (не шахраї) можуть брати в оренду ці акаунти. Але це більше виняток із правил. Частіше це шахраї», — Владислав Тимошенко, інспектор відділу протидії кіберзлочинам у Чернігівській області Департаменту кіберполіцію.

Бо вони у своїй діяльності дуже часто використовують поштові сервіси.

«Джмейл є одним із найкраще захищених і він дуже часто блокує шахраїв. Тобто якщо шахрай хоче створити 100 сторінок, є функція, що дає можливість створювати сторінки без активного номера телефону, однак їх часто блокуватимуть. Два дні – і його система розпізнає, якщо він займається шахрайською діяльністю. А якщо це буде стара сторінка, от-як вони і беруть зазвичай в оренду, то там акаунти працюють вже два-три роки. Тоді це надійний акаунт і гугл не знає, що це шахраї. От для цього вони й беруть в оренду, і навіть можуть виплачувати до 500 гривень, однак найчастіше і це дуже багато, зазвичай 150-200 гривень», — Владислав Тимошенко, інспектор відділу протидії кіберзлочинам у Чернігівській області Департаменту кіберполіцію.

Віддаючи в оренду свій гугл-акаунт, ви таким чином ризикуєте стати учасником шахрайської схеми. Або ж взагалі назавжди втратити доступ до облікового запису та до особистої інформації, розміщеної на ньому.

Журналіст: Марина Кирієнко

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button