Суспільство (відео)

Відроджений Миколаївський ярмарок у Коропі втер носа Сорочинському (Відео)

Сьогодні ми у Коропі, тут проходить 14-й Миколаївський ярмарок. Його відкриває традиційний парад громад. Разом із ним центральною площею селища крокує й ЧEline. Ми покажемо, як відпочивають наші земляки.

Миколаївський ярмарок уже вчотирнадцяте відкриває головний символ свята – український гетьман Дем’ян Многогрішний. Із головної сцени свята він бажає землякам великих здобутків у новому році.

— Земляки мої, нащадки мої. Бережіть Короп наш рідний, — Дем’ян Многогрішний.

Ще один колоритний персонаж коропського карнавалу – баба Калачиха. Завжди весела, оточена хлопцями, вона залюбки ділиться секретами успіху.

— Я молодію, веду здоровий спосіб життя і худну. Ось бачте, яка худа. І всі зі мною ідуть худі. Я вважаю, що на даний момент це правильно, — Баба Калачиха.

— За що любите ярмарки? За все люблю, за масовість, за веселість, жінок красивих багато, таких як ви, та до половини всі роздягнені. Стукай, ковалю, стукай, — коваль.

— А шо в селі у нас – городи та свині, таке хазяйство. А тут ж хоч відпочити можна за рік, хоч шось, — Валентина Касяненко, жителька с. Лукнів.

Миколаївського ярмарку коропчани чекають більше, ніж будь-яке свято. До Коропа їдуть ще з ночі перед карнавалом. У центральному парку ставлять старовинні дворики, прикрашають їх очеретом, рушниками і давніми речами побуту. Кожна громада демонструє свою історію та колорит.

— Вода з синього колодязя, лікувальна од усіх недуг. Туди впала шапка турка, її дістали. Колодязь відремонтували, капличку зробили. Він в історію занесений, — баба Палажка.

— Це Лукнов. На всю Коропщину, а можемо і до Чернігова доїхати. Помити, поголити, побанити, все вміємо, — банщик.

— До свята готовилися, зарізали аж два кабанчики. У нас усе натуральне: шашлики, ковбаса, кров’янка, сало копчене, рулети, пригощайтеся, — Олена, жителька Коропа.

У Миколаївського ярмарку цікава історія. Його проводять на честь чудотворця Миколая. Ще в 1848 році коропчан косила епідемія холери. Врятувала людей ікона чудотворця Миколая, яку принесли з Рихлівського монастиря, що неподалік райцентру. Відтоді щороку коропчани дякують своєму спасителю та ярмаркують: п’ють, гуляють і веселяться.

— Звісно, є гуляння, приготування їжі. Але це не головне. Головне – це самобутність нашого краю, творчість наших майстрів. Головне ж у містечку майстрів, — Володимир Куніцин, голова Коропської райдержадміністрації.

Містечко майстрів цього року розтягнулося аж на півкілометра. Народні умільці навезли стільки краму, що жоден гаманець не витримав, і гроші господинь розходились навсібіч. Коропчани ярмаркували аж до ночі. Останні два роки Миколаївський ярмарок не проводили через війну на сході, тож і чарки в куренях піднімали з єдиним побажанням:

— Я за мир, за мир, за мир. Щоб не було війни з Росією, та з усіма, а не тільки з Росією, — у курені.

Ще статті по темі

Один коментар

  1. первый раз слышу за эту ярмарку, и где же это село-никакой информации

Back to top button