Суспільство (відео)

«Ми ставимо пацієнтів на ноги»: лікарі однієї з лікарень Чернігова показали як відбувається реабілітація (Відео)

Цього чоловіка звати Дмитро. Наразі він проходить черговий етап реабілітації в Чернігівській міській лікарні №4. Сьогодні чоловік без надмірних зусиль виконує лікувальні вправи, розмовляє, потискає руку, встає та ходить. Таким успіхам Дмитра в лікуванні неймовірно радіють його дружина та лікарі, адже свою реабілітацію він починав, перебуваючи в інвалідному візку. 

«Він… з самого нуля… ми вчилися всього. Ворушити ручками, ніжками. Вчилися їсти, розмовляти… Починалося все зі звуків, букв, слів.  Буквально вчора ми почали пробувати підійматися по шведській стінці, коли дивишся на ці моменти… сльози йдуть», — Анна Кирилова – дружина.

Прогрес, який сьогодні демонструє в реабілітації Дмитро, — це результат титанічної праці чоловіка під чітким керівництвом лікарів, це його наполеглива робота під час кількох етапів терапії в цьому закладі. 

«Він коли перший раз у нас лікувався, перебував  на реабілітації, то верхньою кінцівкою взагалі не міг працювати. Зараз трохи з плечем є проблеми, але кисть уже. Дмитре, дай мені «п’ять», будь ласка». — Тетяна Косенко – ерготерапевт.

Щодня Дмитро та ще понад два десятки пацієнтів Чернігівської міської лікарні №4 проходять необхідні їм реабілітаційні процедури, керуючись настановами медиків, які працюють із ними. Мультидисциплінарна команда, що сформована на базі закладу та працює над тим, аби в найкоротші терміни поставити своїх пацієнтів «на ноги», налічує понад 15 лікарів і охоплює всі необхідні для найшвидшого відновлення напрями лікування. 

«Фізичний терапевт відповідає за рухомість пацієнта, за ходу.  Пацієнта ми маємо не просто поставити на ноги, навчити ходити. Ми маємо навчити його жити в сім’ї, в соціумі – цим займаються ерготерапевти.  Дуже велику роль відіграє психолог. Крім того, у деяких пацієнтів є порушення мовлення – з ними працює логопед», — Лариса Кадіна – завідувачка неврологічного відділення Чернігівської міської лікарні №4.

У тісній кооперації професійного медперсоналу, пацієнтів і їхніх рідних вдається в найкоротші терміни досягти приголомшливих результатів і буквально стати на ноги після надскладних травм, поранень і хвороб. 

«Сльози радості. Я тут менше тижня, але я вже бачу прогрес. Я вже бачу, що мені легше», — Людмила Вареник – пацієнтка реабілітаційного відділення.

За понад рік активної діяльності відділення реабілітації та лікування хворих із неврологічними захворюваннями терапію тут пройшли понад 700 пацієнтів. За словами завідувачки відділення Лариси Кадіної, кожен пацієнт виписується з прогресом. Ті з них, хто в майбутньому потребує повторного курсу терапії, здебільшого продовжують її саме в цьому закладі.

Журналіст: Таліна Тарасенко

Ще статті по темі

Back to top button