Суспільство (відео)

Сучасні технології та небайдужі люди: як у Чернігові відновлюють унікальні будинки (Відео)

Уже майже тиждень у Чернігові кипить робота по вулиці Музейній. Тут волонтери проєкту «Дерев’яне мереживо Чернігова» спільно з майстрами «Tolocar» відновлюють дерев’яний будинок, якому понад 100 років. Більшість містян і гостей міста могла його бачити на прогулянці маршрутом від Валу до Золотого пляжу. Попри свій поважний вік, будинок добре зберігся, проте оздоблювальні елементи потребують заміни.

«Ми відновлювали тільки віконниці на першому вікні, які не збереглися, і сандрик. Це елемент жовто-білого кольору, який вішають над вікном, ви можете його побачити. І ще на одному з сандриків бракує одного елемента, це все буде відновлюватися. І додатково вирізають нам прикраси-сережки – підзори для прикраси під дахом», — волонтерка проєкту «Дерев’яне мереживо Чернігова» Анжеліка Токач.

Із точністю відтворити всі елементи декору допомагає спеціальне обладнання мобільної майстерні «Tolocar». Зразки необхідних деталей спершу сканують, потім обробляють і коректують цифрову 3D-модель за допомогою комп’ютера, далі СNC фрезер створює нові елементи. Мобільну майстерню фінансує німецька урядова організація «GIZ».

«Це дуже крута технологія, бо таким чином ми зберігаємо всю спадщину, яку колись, ще 100 років тому, вручну вирізали, ми її відскановуємо та переводимо в цифровий формат. І тепер у будь-якому місці на планеті можна відтворити це», — працівник проєкту «Tolocar» Денис Квасов.

Утім, перед встановленням декоративних елементів волонтери виконують чимало робіт із відновлення фасаду. Поверхню зачищають від старої фарби, далі обробляють деревину та за потреби здійснюють заміну, а вже потім фарбують і оздоблюють дерев’яним мереживом. Макет фінального результату також погоджують із власниками оселі.

«Цей будинок, як ви можете побачити, чудово зберігся, з огляду на його вік. Тому власники залюбки погодилися та стежать за тим, які роботи проводять, і чекають уже кінцевого результату. Оскільки ми працюємо в авральному режимі, бо «Tolocar» заїхав під нашу ініціативу, то сьогодні проводимо вже шосту толоку. Волонтери працюють і долучаються в різний час, по можливості до роботи або після, аби встигнути провести підготовчі роботи, які забирають дуже багато часу.

У цьому будинку ми будемо відновлювати ще дві бокові частини. Тобто ми теж будемо зчищати фарбу, фарбувати та додавати елементи. Тому, я вважаю, кілька місяців у нас піде на цей будинок», — волонтерка проєкту «Дерев’яне мереживо Чернігова» Анжеліка Токач.

Більшість волонтерів, які долучилися до відновлення, не має спеціального будівельного фаху, утім, бажання зберегти історію Чернігова для майбутніх поколінь переважає та спонукає опанувати нові інструменти у своїх руках. Олександр Пильник працює в IT-індустрії, а у вільний час допомагає на об’єктах.

«Я з «Дерев’яним мереживом» уже приблизно рік, спершу до проєкту долучилася моя дружина, а потім і я прийшов. Спершу я допомагав на вулиці Стуса, мені сподобалося волонтерити. Ми зачищали фарбу, потім фарбували, ремонтували. Закінчивши один об’єкт, переходимо до іншого. Наприклад, зараз паралельно кипить робота на Земській і от зараз на Музейній, 2Б», — волонтер проєкту «Дерев’яне мереживо Чернігова» Олександр Пильник.

Тож волонтери проєкту запрошують чернігівців долучатися і разом відновлювати дерев’яну забудову у рідному місті.

«Я від імені всієї команди і від імені нашого керівника Станіслава Іващенка запрошую всіх містян до збереження дерев’яних будинків. Тому що вважаю: наш Чернігів має не тільки церкви, не тільки пам’ятки архітектури, печери, а ще й має неймовірну красиву дерев’яну забудову, якої нема в інших містах. Тому будь ласка приходьте, ми розміщуємо інформацію у Фейсбуці та в Інстаграмі про толоки, будь-хто може долучитися», — волонтерка проєкту «Дерев’яне мереживо Чернігова» Анжеліка Токач.

Побачити інші унікальні будинки та результати відновлення ви можете на сторінці проєкту «Дерев’яне мереживо Чернігова» – https://demer.cn.ua

Журналіст: Марина Кирієнко

Оператор: Сергій Бутько

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button