Суспільство (відео)

Нові правила для банків: що передбачає так званий антиколомойський закон (Відео)

На позачерговому засіданні Верховної Ради депутати прийняли новий закон про діяльність банків. Він забороняє судам ухвалювати рішення щодо повернення цих установ колишнім власникам. Це стосується банків, які були ліквідовані або націоналізовані впродовж 2014-2016 років.

«У разі, якщо буде прийняте рішення судом про те, що дії НБУ з ліквідації банку, наприклад, були незаконними… або з націоналізації банку, якщо це йдеться про «Приватбанк», то в цьому випадку неможливим є повернення банку колишнім власникам. Можливе лише отримання певної компенсації, яка в цьому випадку розраховується за окремим механізмом»,- Олексій Кінебас, юрист.

За новим законом вона здійснюється виключно у грошовому еквіваленті. Втім, юристи зазначають, що можуть виникати питання щодо конституційності такого рішення.

«Тому що фактично цим законом зменшується обсяг прав і свобод особи. Тобто фактично цей закон певним чином заднім числом звужує обсяг прав і свобод людини, позбавляючи власників банку отримати ці банки назад у власність»,- Олексій Кінебас, юрист.

Цей закон наробив чимало галасу в ЗМІ. Однак він не передбачає змін щодо клієнтів банків.

«Простих громадян цей закон мало стосується. Його не можна також назвати прямо «антиколомойським». Тому що він стосується багатьох інших банків. Під час кризи 2014-2016 років багато банків було виведено з ринку. Багато зараз є судових рішень, де визнано незаконними такі дії НБУ. І незрозумілим залишається питання, що робити в цьому випадку, тому механізму повернення банку на ринок наразі не існує. А цей закон якимось чином намагається це питання врегулювати»,- Олексій Кінебас, юрист.

Юрист також зазначив, що подібні закони існують у багатьох розвинених країнах світу. Тому це вже можна назвати міжнародною практикою.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Журналіст Ольга Лазун

Оператор Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

Back to top button