Суспільство (відео)

Міністерство охорони здоров’я збирається вдарити по фармацевтичній мафії (Відео)

Медична реформа вже давно назріла і галузь потребує кардинальних змін. Таким був лейтмотив зустрічі заступника міністра охорони здоров’я з чернігівськими медиками. Лікарі поскаржилися чиновнику на катастрофічну нестачу фінансування, засилля фармацевтичних кампаній, брак кадрів і необхідної кількості медпрепаратів і техніки. Ще гірша ситуація у сільській місцевості. Тамтешні ФАПи нічим не можуть допомогти людям похилого віку, що складають основну масу чернігівських сіл. Швидка допомога приїздить із шаленим запізненням. Тому і лікарі, і місцеві керівники просять пришвидшити реформи і покращити фінансування медицини.

«Чим далі від міста забезпечення ФАПів стає гіршим. Скоро лікувати не буде кого. Не всі доживуть до реформ»,голова Іванівської ОТГ Сергій Гарус.

«Після майдану пройшло вже три роки. Багато було сказано, але мало зроблено»,заступник головного лікаря міської лікарні №2 Інна Сорокіна.

Громадські активісти збирають пропозиції щодо реформування медицини. Кажуть, щороку сотні тисяч родин потрапляють у безвихідь, через небезпечні хвороби. Вимушені знімати останню сорочку і йти з протягнутою рукою, аби врятувати життя рідної людини.

«640 тисяч родин щороку в Україні потрапляють у критичну ситуацію через хвороби. Я працював лікарем і бачив це власними очима»,експерт Реанімайційного Пакету  Реформ Олександр Ябчанка.

Заступник міністра Олександр Лінчевський говорить, що нова команда Міністерства вже має план дій. Насамперед, на думку доктора Лінчевського потрібно побороти фармацевтичну мафію, запровадивши доказову медицину, змінити застаріли українські протоколи лікування.

«Доказова може вдарити по фармацевтичним компаніям і шалений спротив буде виникати. Ми хочемо зробити якісний стрибок, дозволити кожному лікарю використовувати європейські сучасні протоколи лікування»,  — заступник міністра охорони здоров’я Олександр Лінчевський.

Також медиків непокоїть зміни в оплаті праці. Після підвищення мінімалки зарплатня санітарів та лікарів фактично зрівнялася. Через малі заробітки чимало молодих спеціалістів виїздить закордон. Громадські активісти спільно з Міністерством протягом весни збиратимуть в областях пропозиції, аби вони стали основою майбутньої реформи.

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Вконтакте та Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button