Суспільство (відео)

Мінні води чи роздута небезпека: жителів Чернігівщини застерігають про ризики (Відео)

Спека та початок літнього сезону сприяють бажанню чернігівців активно відпочити на водоймах або у лісі. Разом із родинами та домашніми улюбленцями, на велосипедах і пішки дедалі частіше можна побачити містян біля зон відпочинку. Дехто пояснює це необхідністю відволіктися від жахів пережитого і називає це моральним перезавантаженням.

Але подібні настрої не поділяють рятувальники, адже заборону на відвідування лісів не скасовували. А офіційний початок купального сезону зараз не на часі.

«Наразі заборона щодо відвідування лісових масивів продовжується, вони й досі залишаються небезпечними, оскільки не обстежені фахівцями. Щодо Ялівщини і міста Чернігова, то саме урочище було обстежене піротехнічними розрахунками в травні, в адміністративних межах самого парку. Обстеження дна там не проводили, оскільки Ялівщина не є місцем для купання. Вона є місцем відпочинку біля води, але не такою водоймою, в якій дозволено купатися», — Анатолій Васильченко, головний фахівець відділу організації реагування на надзвичайні ситуації ГУ ДСНС України в Чернігівській області.

Схожа ситуація і на пляжі «Золотий берег».

«Золотий пляж. Заявки щодо розмінування пляжу від міста не надходило. Також розмінування ще недоречне через досить високий рівень води. Купальний сезон не розпочато. Купатися там небезпечно через можливі наявні вибухонебезпечні предмети на дні», — Анатолій Васильченко, головний фахівець відділу організації реагування на надзвичайні ситуації ГУ ДСНС України в Чернігівській області.

Наразі в усій області фахівці ДСНС не склали жодного відповідного документа щодо обстеження дна водойм, бо насамперед відповідний запит повинні надіслати місцеві громади. Тож зараз купатися у місцевих річках і озерах категорично заборонено.

«Рятувальники ДСНС в Чернігівській області вкотре хочуть звернутися до мешканців і гостей міста та наголосити – на сьогодні в країні триває війна. І відвідувати місця, які ще не визначені для купання, категорично забороняється, бо це небезпечно для вашого життя», — Ірина Щукіна, речниця ГУ ДСНС у Чернігівській області.

Від початку року на водоймах Чернігівщини загинули дев’ятеро людей. А від початку літа в Україні потонули 28 людей, серед них п’ятеро дітей. Тож не нехтуйте правилами безпеки та бережіть своє життя.

Журналіст: Марина Кирієнко

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button