Суспільство (відео)

Модернізований ЦНАП і впорядковані землі: Кіптівська ОТГ похвалилася досягненнями перед послами країн 7G (Відео)

Уявити нині життя об’єднаної громади без сучасного Центру надання адміністративних послуг просто неможливо. Про це розказують жителі територіальних об’єднань. Пані Наталя, жителька Кіптівської ОТГ, щойно отримала свою першу у житті послугу – без нервів, черг і втраченого часу.

«Я сьогодні звернулася по першу послугу – це перерахування пенсії. Так швидко усе зробили і я залишилася задоволена», — жителька Кіптівської ОТГ Наталія Бойко.

Найкращий досвід європейських країн Кіптівська ОТГ втілила ось у цій установі: Центр надання адмінпослуг тут працює вже два роки. Торік його модернізували і збільшили кількість послуг – із 32-х аж до 97-ми. Допомогу в модернізації надала програма «U-LEAD з Європою», яку фінансують кілька європейських країн.

«За це півріччя було надано 3 372 послуги. З платних послуг до бюджету громади надійшло 85 тисяч гривень. Торік за весь час було 150 тисяч гривень побачили, яка це прозора система, що вона працює, дійсно європейський рівень», — начальник відділу Кіптівського ЦНАП Роман Юрченко.

Високу оцінку за роботу першого на Чернігівщині Центру надання адміністративних послуг, модернізованого за європейськими стандартами, дали громаді посли країн Великої сімки. Вони пересвідчилися в ефективності роботи цієї установи під час візиту до громади.

«Для нашої групи, Великої сімки послів і ЄС, цікаво приїхати до сільської об’єднаної територіальної громади, де так чи інакше представлені наші країни в проектах, ми раді бачити, що тут є координація, тут є синергія, тут є економічне життя, зростання і пряме надання послуг людям, яким не треба чекати, які бережуть і шанують свої нерви», — Надзвичайний і Повноважний посол Канади в Україні Роман Ващук.

«Ми докладали великих зусиль, аби Велика сімка приїхала саме до Кіптівської громади. З перших днів створення громади разом із народним депутатом Валерієм Давиденком є кураторами цієї громади, ми їм допомагаємо, готуємо аплікаційні форми… їхня участь у проектах і успіх через те, що ми презентували громаду на усіх рівнях», — керівник регіонального відділення Всеукраїнської асоціації сільських і селищних рад Ірина Грозенко.

Торік Кіптівська громада, до речі, першою в Україні, розпочала ще один проект, пілотний – «Підтримка аграрного і сільського розвитку». На першому етапі його реалізації громаді вдалося знайти на своїй території 1 000 га безгосподарних земель сільгосппризначення та 500 га лісу. Ці території можуть давати чималі прибутки до бюджету громади.

«Ми порахували, якщо навіть за цінами цього року зобов’яжемо користувачів сплатити податки сповна і ті землі сільгосппризначення, які в нас є, передати аграрному бізнесу, надходження до бюджету громади становитиме приблизно 3 млн, це ремонт однієї опорної школи», — голова Кіптівської ОТГ Володимир Кучма.

«Нам дуже важливо прийняти закон у ВР про передачу управління земельними ресурсами ОТГ. Це дасть можливість швидкого потужного поштовху для залучення інвестицій. Бо сьогодні ми побачили, що завдяки такій роботі додатково на мапі громади з’являються 1000 га агропромислового призначення, 500 га додаткового лісу, які завжди були в цій громаді, але ніколи не обліковувалися», — віце-прем’єр-міністр України Геннадій Зубко.

Попереду в громади чимало планів. На другому етапі реалізації проекту «Підтримка аграрного і сільського розвитку» Кіптівська ОТГ спробує створити аграрний ринок і пункт заготівлі грибів та ягід. Віце-прем’єр-міністр України Геннадій Зубко, який супроводжував делегацію послів, зазначив, що цей досвід стане в пригоді всім українським ОТГ.

Журналіст Яна Титенок

Оператор Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

Back to top button