Суспільство (відео)

«Москва заважає Собору через своїх українських прислужників», – Святійший Патріарх Філарет (Відео)

Шлях до Катерининської церкви на ранкову службу встелений пелюстками троянд. Урочисту літургію тут проводить предстоятель Української православної церкви Київського патріархату Святіший Патріарх.

«Все, що ви маєате і чим заняті, ви відкладаєте кожног ороку всі ці справи для того, щоб розідлити з нами нашу спільну радість – рмасове свято», — Архієпископ Чернігівський та Ніжинський Євстратій.

Урочиста літургія тривала 4 години. Катерининська церква була вщент заповнена вірянами. Сьогодні православний світ вшановує День святої великомучениці Катерини та Преподобного Меркурія Чернігівського.

«Прекрасні враження, таке свято сьогодні. Свята людина, якій 90 років, а як він говорить, без папірця, всю душу вкладає», — вірянка Дарина.

«Непередавано, перебуваєш там, я просила, щоб мир на землі став, за Україну», — вірянка Катерина.

Після урочистої літургії Святійший Патріарх нагородив церковними відзнаками чернігівських волонтерів, а також громадські організації, які допомагають українській армії. Після церемонії відповів на запитання журналістів стосовно створення в Україні єдиної помісної церкви.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Предстоятель УПЦ КП Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет – у Чернігові

«Зараз триває шалена боротьба, щоб цього не сталося, щоб церви не об’єдналися, щоб не була визнана українська церква, і це все робить Москва, але через наших українських прислужників , і тому поширюють чутки, що Патріарх не буде балотуватися і піде у відставку. Усе неправда. Я до смерті буду патріархом», — предстоятель Української православної церкви Київського патріархату Філарет.

Чернігівщину на Соборі представлятиме Архієпископ Чернігівський та Ніжинський Євстратій Зоря. Усього там буде понад 40 архієреїв Української православної церкви, 14 – Автокефальної і кілька священиків Московського патріархату. На Соборі обиратимуть предстоятеля і прийматимуть Статут. Це станеться вже 15 грудня.

Журналіст Яна Титенок

Опертор Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

Back to top button