Суспільство (відео)

Мова – ДНК нації: в Чернігові стартував проєкт із вивчення української мови (Відео)

Птицю пізнають по пір’ю, а людину по мові – відома народна мудрість, яка сьогодні набула актуальності для кожного українця. Скільки відомо історій, коли єдиною можливістю зрозуміти, чи «свої», була мова. Чого вартує хоча б слово «паляниця», яке здатне вимовити лише українці?

Мова важлива, вона на часі, зараз мова – тренд. Саме ці мотиви стали натхненними для старту проєкту «Солов’їна», мета якого – навчити чернігівців спілкуватися і, що найважливіше, думати українською.

«Взагалі ідея виникла якось спонтанно, коли я подумала, що багато моїх друзів і знайомих переходять на українську мову в повсякденному спілкуванні, коли деякі повертаються з західної України, де вони спілкувалися українською мовою. Я захотіла їх підтримати, захотіла підтримати саме бажання розмовляти українською саме в соціумі, в побуті, у спілкуванні з друзями. Отак виникла ідея створити такий проєкт, таку комюніті, що змогли б обєднати всіх охочих повчитися, попрактикувати, поспілкуватись в оточенні й впроваджувати це в своє життя, на постійній основі спілкуватись українською»,- Юлія Дарницька – директорка Агенції регіонального розвитку Чернігівської області.

Проєкт функціонує за підтримки «Чернігівського колегіуму» імені Тараса Шевченка та професіональної філологині, яка, до речі, є викладачем.

«Я опинилася тут не випадково, оскільки я за освітою – філолог, викладач української мови та літератури. Випускниця Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника в місті Івано-Франківську, так склалося життя, що я опинилась в Чернігові, і мені було дуже непросто приїхати сюди з українською мовою. Місто мене трошечки поламало та змусило говорити російською. Останні події підштовхнули до того, що надалі я розмовлятиму лише українською і я готова допомогти іншим перейти на українську мову, аби ми себе ідентифікували як нація та згадали, що ми – українці, і мова – наш код, і це є у нас всередині, просто треба дістати та починати розмовляти»,- Ольга Сільська – викладачка проєкту україномовних практик «Солов’їна».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Про московський сморід, переворот свідомості та Homo sovieticus на Чернігівщині

Перша зустріч уже відбулася. Невимушена атмосфера та однодумці навколо – справжній бальзам для охочих вчитися. Утім, далі – більше: організатори готуються до більшого потоку студентів і навіть до відкриття онлайн-занять. Та якщо маєте бажання та можливість – можете долучитися до очних занять або ж до телеграм-каналу.

«Точно можна приходити у вівторок та четвер о 17:00. І також писати нам в особисті, ми дамо лінк на нашу групу в телеграмі, тут ми будемо анонсувати якісь цікаві заходи, а також будемо надсилати цікаву інформацію: що подивитися, що почитати українською. Окрім занять, будемо таку інформаційну політику вести»,- Юлія Дарницька – директорка Агенції регіонального розвитку Чернігівської області.

Кожен приходить на зустріч із власними прагненнями: хтось почати спілкуватись із нуля, а хтось – відшліфувати вже набуті знання. Утім, це не заважає учасникам єднатися та допомагати одне одному спільними силами вивчити рідну мову.

«Я насправді вже три роки як перейшла на українську з російської і як ніхто розумію, наскільки це буває іноді важко, коли всі говорять російською, коли над тобою спільнота починає жартувати, без зла, але все одно це трапляється. Але загалом я бачу, що, порівняно з тим часом, мова є трендом, і ми розуміємо, що мова має значення. І саме тому я бачу, що дуже велика кількість людей, які все життя спілкувалися російською, готова на це йти. Мене дуже тішить насправді, що в нас така зібралася спільнота з різними запитами. Особисто я хочу відшліфувати свою українську, бо зрозуміла, що починаю трішки суржик використовувати, нема в цьому нічого поганого, але особисто для себе я хочу, аби мова була більш чиста. Інші люди мають набратися практики, деякі просто не мають спільноти для спілкування»,- Поліна Гомбалевська – учасниця проєкту.

Мова – спосіб національної ідентифікації. Її ніколи не пізно і не соромно вивчати. Тож якщо ви відчуваєте потребу у вивченні або вдосконаленні вашої української – варто почати просто зараз, а однодумці обов’язково зустрінуться і підтримають.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Журналіст Таліна Тарасенко

Оператор Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button