Суспільство (відео)

«Моє коріння – на цій землі», – нащадок гетьмана та журналіст з Австрії приїхав на Чернігівщину (Відео)

Чернігівщину відвідав потомок останнього гетьмана України Кирила Розумовського, брата Олексія Розумовського, фаворита імператриці Єлизавети.

Упродовж останніх вихідних батьківщина родини Розумовських Козелеччина приймала гетьманського нащадка у восьмому коліні Грегора Розумовського.

«Дійсно, родина Розумовських переписала всю історію Козельця, Козелеччини. Родина дуже велика була, багато зробила для Козельця. І в значенні історичному, і цей собор Різдва Богородиці, який побудувала його бабуся, якої він є нащадком у восьмому коліні»,- Валентин Бригинець, голова Козелецької селищної ради.

Грегор проживає у Відні, Австрія, працює журналістом на телебаченні. Знає шість мов. Українську тільки вивчає.

«Я не вперше приїжджаю до України. І навіть якщо я говорю англійською тут із вами, вдома німецькою чи французькою зі своїми друзями, то це не означає, що я забув своє коріння. Це як дерево, яке росте та приносить плоди, але коренями воно на цій землі»,- Грегор Розумовський, нащадок Кирила Розумовського.

Грегор Розумовський є науковцем. Вивчає історію східної Європи. Болісно сприймає конфлікт на сході нашої держави.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: До Козельця приїхав нащадок гетьмана Розумовського (Фото)

«Є науковцем у сфері східних країн. Зокрема України та Росії. Тому російсько-український конфлікт його дуже цікавить, він активно висловлює свою позицію та підтримує України всілякими можливими засобами»,- Вікторія Прима, вивчала історію родини Розумовських.

Під час відвідин Козельця першим місцем, до якого завітав нащадок славетного козацького роду, став Собор Різдва Богородиці, який побудувала його прапрапрабабуся Наталія Розумовська.

«Ми перебуваємо в церкві, яку побудувала ваша бабуся в той час»,- Протоієрей Михаїл Терещенко, настоятель Собору Різдва Богородиці смт Козелець.

Також Грегор відвідав міський парк, колись полкову канцелярію, де зараз бібліотека, Вознесенську церкву та будинок родини Дараганів на Покорщині. Місце, де імператриця знайомилася з родиною Розумовських.

«Цей будинок унікальний тим, що саме сюди приїжджала Єлизавета Петрівна Романова, коли хотіла познайомитися з родиною Розумовського»,- Світлана Кійкова, дослідниця роду Розумовських.

Загалом нащадки Розумовський нерідко приїжджають на свою прабатьківщину.

«Час від часу нащадки Розумовських відвідують наші місця, Козелець. Ось у 1991 році приїжджали»,- Любов Закревська, науковий співробітник Козелецького музею історії ткацтва Чернігівщини.

Для самого Грегора Розумовського це вже треті відвідини Козельця. Попередній раз він завітав сюди під час Євробачення 2017 року, що відбувалося в Києві.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Журналіст Олег Дешура

Оператор Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

Back to top button