Суспільство (відео)

Мусульманська громада Чернігова просить про створення окремого кладовища (Відео)

Сім років. Саме стільки часу триває боротьба мусульманської громади міста Чернігова з місцевою владою. Питання делікатне і доволі специфічне – виділити окрему секцію на кладовищі «Яцево» під захоронення людей, які за життя сповідували іслам.

Вирішенням питань мусульманської громади в Чернігові займається Іскандер Велієв – голова релігійної організації міста. 

«У 2017 році я написав офіційного листа до деяких керівників міста, аби вони винесли рішення про місце для поховання людей мусульманського віросповідання.Отримав відповіді, але вони мене не задовольнили», — Іскандер Велієв – голова Мусульманської релігійної громади міста Чернігова, керівник Конгресу азербайджанців Чернігівської області.

Відповідь – відмова. Правова засада, на яку посилаються керівники профільних структур Чернігова у своїх відповідях на звернення релігійної громади міста, прописана в Законі України про поховання та похоронну справу. Це 4 стаття «Основні принципи діяльності в галузі поховання». Пункт звучить так: «створення рівних умов для поховання померлих незалежно від їх раси, кольору шкіри, політичних та інших переконань, статі, етнічного та соціального походження, майнового стану, місця проживання, мовних або інших ознак». І тут усе ніби зрозуміло, утім, на яких законних підставах у такому разі існують кладовища України, створені з урахуванням певної релігійної специфіки.

«Є в усіх областях України – у Львові, Харкові, Києві. Їм же дали місце, аби вони побудували мечеть, організували кладовище. У них це не проблема. Ми не просимо зробити нічого проти законодавства України», — Іскандер Велієв – голова Мусульманської релігійної громади міста Чернігова, керівник Конгресу азербайджанців Чернігівської області.

Наразі мусульманська громада Чернігова налічує понад 1000 людей. Серед них підприємці, які сплачують податки державі та місту, волонтери, які допомагають українцям, захисники України, які разом з усіма стоять на захисті нашої країни.

Азіз – боєць одного з підрозділів ТРО Чернігівщини. Із початком повномасштабного вторгнення чоловік, який родом з іншої країни, став на захист України. Адже тут він проживає понад двадцять років, тут його родина, та й сам він позиціонує себе як українець.

«Мене звати Азіз, я громадянин України, за національністю – азербайджанець, але я живу на території України вже давно. Коли почалась війна, я пішов захищати територію України, її цілісність, від ворогів. Бо це наша територія. Вони тут нікому не потрібні. Вони напали, вбивають наших дітей, братів, сестер, матерів. Тому кожен українець має піднятись і стати на захист своїх територій», — Азіз – боєць ТРО Чернігівщини.

Азіз, як і всі представники мусульманської громади міста Чернігова, стурбований ситуацією, в якій вони опинилися.

«Я тут живу, моя дружина – українка, діти тут народилися, виросли, також українці. Завтра, якщо я помру, мене туди (в мусульманські країни) ніхто не повезе. Мене захоронять тут, бо я все життя живу тут. Це моя Батьківщина», — Азіз – боєць ТРО Чернігівщини.

Та похоронити в Чернігові людину, яка за життя сповідувала іслам, з дотриманням усіх необхідних релігійних канонів – неможливо. Це віросповідання вимагає, аби тіла небіжчиків були поховані в окремому місці, а не поряд із тими, що за життя належали до іншої релігійної конфесії.

«Ми беремо гріх на свої душі. Та й чесно кажучи, наші священики не приходять для проведення ритуалів, що необхідні покійникам. Ми на тому ж кладовищі «Яцево», бажано, звісно, просимо для себе одну секцію», — Іскандер Велієв – голова Мусульманської релігійної громади міста Чернігова, керівник Конгресу азербайджанців Чернігівської області.

Станом на зараз представники мусульманства вимушені погребати тіла покійників у загальних секціях на міському кладовищі «Яцево». За можливості вони переправляють тіла до країни, з якої покійник родом. Утім, це дороговартісно і можливо не в усіх випадках, адже в більшості представників громади всі рідні перебувають в Україні.

«У Чернігові двоє загинули. Один із них – волонтер, який загинув у 18 школі, коли її накрило ракетами. Другий – доброволець. Він заїхав вивозити гуманітарну допомогу з базару і також потрапив під ракетний обстріл.Одного з них ми передали на захоронення в Азербайджан. А щодо другого, то його рідні, брат тут. Ми хотіли б похоронити його на мусульманському кладовищі, але, на жаль, захоронили на християнському», — Іскандер Велієв – голова Мусульманської релігійної громади міста Чернігова, керівник Конгресу азербайджанців Чернігівської області.

По коментар із приводу специфічної проблеми мусульманської спільноти Чернігова ми звернулися до начальника управління житлово-комунального господарства Чернігівської міської ради Ярослава Куца.

«Коментар лише один – читайте закон про похоронну справу.Закон чітко говорить, що ми не можемо нікого ні обмежити, ні виділити, виокремити. Тільки так, жодних інших варіантів.Закон не ділить нікого. Ми не можемо виділити сектор. Я їм уже казав, що в них єдиний варіант – викупити земельну ділянку і самим там отримати всі дозволи, робити там кладовище мусульманське.», — Ярослав Куц – начальник управління житлово-комунального господарства ЧМР.

Водночас начальник Чернігівської міської військової адміністрації Дмитро Брижинський у коментарі з приводу проблеми мусульманської спільноти міста зазначає, що, відповідно до Закону України про поховання та похоронну справу, прохання мусульман Чернігова про окрему ділянку на кладовищі має бути задоволене.

«Тут чітко визначається, хто має право виділяти та які ділянки можуть бути виділені міською радою. Розділ третій, організація місць поховань. Тут прописано таким чином: «Рішенням виконавчих органів сільських, селищних, міських рад можуть бути відведені сектори для почесних поховань, поховань померлих військовослужбовців, а також сектори для поховання померлих за національними чи релігійною ознаками». Тобто, це суто їхнє питання, якщо міська рада не ухвалює такого рішення, виконавчий комітет, то треба ставити запитання, чому вони його не ухвалюють», — Дмитро Брижинський – начальник Чернігівської міської військової адміністрації.

Ми стежитимемо за вирішенням проблеми мусульманської спільноти міста Чернігова й інформуватимемо вас про нові події в розвитку цієї історії.

Журналіст: Таліна Тарасенко

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button