Суспільство (відео)

На Чернігівщині пожильці закладу для літніх влаштували голодний протест проти ліквідації закладу (Відео)


Мешканці закладу для літніх людей у Вертіївці Ніжинського району протестують проти ліквідації їхньої установи. Відмовилися від їжі та прийому ліків. Дехто з них у геріатричному закладі з моменту його відкриття — вже 18 років. Це самотні люди з інвалідністю, які не можуть себе обслуговувати.

Під дахом закладу проживає 21 людина, старість для якої стала важким випробуванням. Половина з них — місцеві, народились і працювали у Вертіївці. Решта — з навколишніх  сіл.  Заклад  досі фінансували  з районного бюджету, а з пенсій утриманців та сільських рад, звідки вони родом, йшли доплати. Але через децентралізацію район ліквідовують. Тож громаді, на території якої і діє притулок для літніх людей, запропонували взяти його на свій баланс. Але новому голові ОТГ така ідея не сподобалася.

Цих людей мають перевезти до схожого закладу за 100 км. Але старенькі пручаються: змін у своєму житті бояться панічно.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На власників коня, який катає на Красній площі, складено адмінпротокол (Відео)

Олександра Пилипенко вже тиждень не знімає верхній одяг, а біля ліжка тримає клунки з нехитрими пожитками. Вона не підготувалася до переїзду: планує втекти світ за очі, щоб залишитися в рідному селі.

Утримання закладу Вертіївській ОТГ могло обійтися у 1 млн 100 тис. грн на рік. Бюджет  громади на 2021 рік — 74 мільйони на 10 тисяч населення.  Але голова ОТГ, уродженець цього села, одноосібно, без депутатського корпусу, вирішив долю літніх людей.

«Я інтерв’ю не даю. До мене все? Тоді я пішов працювати», — так прокоментував своє рішення голова Вертіївської ОТГ Федір  Лозян.

Приміщення мають звільнити від людей до Нового року. Але шестеро з них хворі на коронавірус, і без негативного тесту інший заклад не прийме. Районні чиновники думають, як продовжити фінансування до моменту одужання хворих літніх людей.

«Люди голодними чи в холоді не залишаться, я кажу на камеру. Вирішення знайдемо», — каже начальник управління соціального захисту населення Ніжинської РДА  Володимир Другаков.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Джерело: ТСН

Ще статті по темі

Back to top button