Суспільство (відео)

«Мова чудова»: у Чернігові діє безкоштовний проєкт для бажаючих покращити українську (Відео)

Шлях до хорошої української лежить через погану українську – так вважають багато філологів та викладачів мови, а також ті, хто особисто відчув усі складнощі переходу на власному досвіді. Адже повномасштабне вторгнення росії та злочини окупантів спонукають все більше російськомовних українців переходити саме на державну мову. І з кожним днем війни кількість таких громадян тільки збільшується. Щоб цей процес тривав швидше та легше, по всій країні започатковано багато безкоштовних проєктів та мовних клубів. Зокрема у Чернігові один із них під назвою «Мова чудова» діє в Чернігівській обласній універсальній науковій бібліотеці імені Софії та Олександра Русових.

«Ідея була нашого директора Інни Михайлівни Аліференко, вона хотіла, щоб люди могли подолати мовний бар’єр і змогли вільно спілкуватися в побуті.

Якщо людина не може говорити української мовою — вона може бути слухачем. Якщо людина повільно говорить — у нас у всіх вистачає терпіння і ми вислуховуємо і в дружній формі ми допомагаємо. Тобто ми не критикуємо, бо в нас маленька україномовна сім’я зароджується в нашому клубі.

Перше заняття пройшло і ми 3 години спілкувалися, у нас немає обмежень по часу. Людям настільки сподобалось і вони настільки були задоволені, що наприкінці вони вже питали, коли наступне заняття», — бібліотекар Чернігівської обласної універсальної наукової бібліотеки імені Софії та Олександра Русових Катерина Денисенко.

Долучитися до мовного клубу можуть абсолютно всі охочі з різним рівнем знання мови. Організатори запевняють: теми готують так, щоб було цікаво і початківцям, і тим, хто вільно володіє української мовою.

«Всі вправи в нас відбуваються в ігровій формі, це не урок і тут немає вчителя, ми всі разом вчимося. Бо скільки не вчи українську мову, все одно щось з’являється нове. І треба за цими змінами спостерігати та долучатися», — бібліотекар Чернігівської обласної універсальної наукової бібліотеки імені Софії та Олександра Русових Катерина Денисенко.

Керівниця проєкту Катерина Денисенко також поділилася корисними порадами, які допоможуть нашим глядачам вже сьогодні розпочати перехід на українську мову в повсякденному житті.

«В першу чергу — це багато читати та збагачувати свій словник. Також перевести всі ґаджети, все,  що є вдома, на українську мову, споживати український контент. В побуті розказати своїм друзям про те, що ви вирішили перейти на українську мову, тим самим залучитися їх підтримкою – це одні з основних правил. І так само важливо визначити мотивацію для себе, тобто чому ви хочете перейти на українську мову», —

Проєкт «Мова чудова» діє на постійній основі, наступне заняття відбудеться 15 липня об 11:00 у читальному залі бібліотеки, дізнатися всі подробиці можна за телефонами  (050) 100-24-01, (0462) 67-61-97.

Журналіст: Марина Кирієнко

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button