Суспільство (відео)

На Чернігівщині продовжується процес фіксування воєнних злочинів (Відео)

Понад рік триває повномасштабне вторгнення. За даними Офісу Генпрокурора, наразі зафіксовано понад 63 000 зареєстрованих воєнних злочинів, вчинених окупаційними військами в Україні.

Зараз активно продовжується процес їх фіксування та подальших судових розглядів, аби притягнути до відповідальності винних. Щоб законно покарати всіх причетних до вчинення воєнних злочинів, працівникам відповідних органів треба зібрати чималий обсяг інформації, що в майбутньому слугуватиме доказовою базою.

«Початково – це показання потерпілих свідків. Потім – дані трафіків мобільного моніторингу. Специфічні дані Головного розвідуправління. Дані Міноборони, СБУ про пересування тих чи інших підрозділів територією України. Також долучаємо знімки супутникові, які були можливі на певній території за певний час», — Сергій Хамайко – прокурор Чернігівської окружної прокуратури.

Війська рф лишили по собі низку слідів свого перебування на території Чернігівської області: значну кількість боєприпасів, документи, а також інші відомості, які допомагають в ідентифікації конкретних воєнних злочинців. Процес фіксування воєнних злочинів тривалий у часі, адже потребує отримання великого обсягу достовірної інформації з різних джерел.

«Отримати одні трафіки від оператора мобільного зв’язку займає від двох місяців. Скажімо, якщо були факти викрадення мобільних телефонів у потерпілих і потім їх подальше використання окупантами. Це кілька етапів: спершу ми отримуємо дані використання мобільного телефона. Це відбувається за декілька етапів: якщо є телефон, якщо нема телефона. Якщо є ІМЕІ або якщо його нема», — Сергій Хамайко – прокурор Чернігівської окружної прокуратури.

Наразі зафіксовано понад 1000 кримінальних проваджень щодо воєнних злочинів на території Чернігівської області. Серед них найбільше – за порушення звичаїв та законів війни. Це мародерство, знищення цивільної інфраструктури, катування та вбивства.

«У судах на даний час розглядаються декілька кримінальних проваджень, у яких закінчене досудове розслідування і вони спрямовані до суду для організації розгляду. Чернігівською окружною прокуратурою отримано один обвинувальний вирок для цієї категорії. Ще в декількох провадженнях уже підготоване повідомлення про підозру, в одному, що перебуває в провадженні, оголошено про підозру з дотриманням специфіки щодо осіб, які перебувають за межами України або ж окупованих територій», — Сергій Хамайко – прокурор Чернігівської окружної прокуратури.

Документування злочинів армії рф на території України – це важливий етап, що в майбутньому забезпечить притягнення винних до кримінальної відповідальності.

Журналіст: Таліна Тарасенко

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button