Суспільство (відео)

На Чернігівщині вирощують ягоду за унікальною для України технологією (Відео)

Проміняв бельгійський паспорт на сільську глибинку Чернігівщини. Корінний киянин Роман Макухін створює унікальні для України біодинамічні поля лохини. Місцем для такого експерименту вибрав Городнянщину. Адже тут у 2011 році був директором компанії, яка займалася органічним землеробством. Через п’ять років повернувся вже як інвестор та ініціатор створення кооперативу з біодинамічного землеробства.

«Уже в 2016 році повернувся з ідеєю біодинамічного виробництво і створенням кооперативу з органічного біодинамічного виробництва. На сьогодні ми маємо в обробітку 4 гектари лохини», — Роман Макухін, ініціатор кооперативу з біодинамічного землеробства.

Перед 2008 роком до сільського господарства Роман Макухін не мав жодного стосунку: сфера ІТ, навчання в Бельгії, перспективи європейського громадянства змінились бажання зробити щось варте поваги. Його бізнес-ідея фактично стала маленьким кроком до відродження чернігівської глибинки.

«У 2017-му році придбав у Слободі будинок. І фактично сезон перебуваю тут, хоча сам і я із Києва. Проживав там усе життя, за винятком п’яти років у Бельгії», — Роман Макухін, ініціатор кооперативу з біодинамічного землеробства.

Біодинамічна технологія – це навіть не органічне виробництво. Її суть не тільки у відмові від внесення хімії, насамперед це підтримання природної родючості земель.

«Лохина росте в асоціації з грибницями за рахунок мікоризи, зазвичай конкуренція з бур’янами завжди присутня, але для вищипування бур’янів використовуємо гусей. По суті, цей проект для України є унікальним, і це перша біодинамічна лохина в Україні», — Роман Макухін, ініціатор кооперативу з біодинамічного землеробства.

До кожного кущика підведене крапельне зрошування, в господарстві тримають природних ворогів бур’янів – гусей, усе підживлення рослин – лише натуральне.

«Це кора соснова перележана. Це все, під кущем перегниваючи, дає можливість мікоризі віддавати лохині поживні елементи. Плюс хвоя ще підкислює ґрунти, адже лохина любить кислі ґрунти», — Роман Макухін, ініціатор кооперативу з біодинамічного землеробства.

Недарма біодинамічна продукція користується найбільшим попитом у світі.

«Біодинамічна продукція у світі вважається найбільш якісною. Відповідно, за неї платять найвищу ціну», — Роман Макухін, ініціатор кооперативу з біодинамічного землеробства.

«Майбутнє за цим. Молодь це розуміє. Органічно чистий продукт – це в майбутньому. Це те, що треба. Побільше б таких людей», — Юрій Артюшенко, член кооперативу з біодинамічного землеробства.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Племінне господарство «Бреч» – квітник ганноверських коней в Україні

Сьогодні лохину реалізують в Україні. Торішня ціна за кілограм – 250 гривень. Вибрали для вирощування саме цю ягоду, оскільки аналізи ґрунту показали, що ці землі найбільш сприятливі для цієї рослини. Проте землеробство не єдиний проект Романа Макухіна. Тримає також уже отару «органічних» овець, які, за його словами, мають і соціальну функцію.

«Це найкраще утримання зарослих городів, яких у наших селах дедалі більше. Вівці якраз дуже добре підстригають цю травичку, і на виході є готова продукція», — Роман Макухін, ініціатор кооперативу з біодинамічного землеробства.

Загалом сам проект біодинамічного вирощування лохини розрахований на 50 років. Фінансові результати його буде видно тільки на 5-й рік. Але головна користь від нього, на думку Романа Макухіна, – соціальна. Каже: якщо здійсниться все заплановане, то залучатись на сезонні роботи понад 400 осіб, і в сіл, життя в яких наразі ледь-ледь жевріє, може з’явитись шанс на процвітання.

Журналіст Олег Дешура

Оператор Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

Back to top button