Суспільство (відео)

Сонце: приємний подарунок літа чи його небезпечний товариш (Відео)

Після затяжної прохолодної весни в Україну нарешті прийшло воно – спекотне та сонячне літо. Цьогорічні температурні показники б’ють історичні рекорди. Звісно, складно не радіти таким погожим дням. Це й зрозуміло, адже сонце допомагає організму виробляти так званий гормон щастя. Та попри це, надважливо розуміти, що сонце – не лише друг. Інколи воно стає небезпечним.

«Сонце виділяє дуже велику енергію та підвищує температуру повітря. Що вища температура повітря, то більше організм людини страждає. За високої температури повітря, вище як 30 градусів, людина інтенсивно пітніє, за рахунок цього втрачає дуже багато води й електролітів, які дуже необхідні організму.

Перш за все, коли людина втрачає багато води й електролітів, це зумовлює згущення крові. Згущення крові – це тромбози судин мозку і тромбози судин серця. Тромбози призводять до інсульту, гострого порушення мозкового кровообігу, а також гострого інфаркту міокарда. Нестача електролітів дуже часто призводить до порушення серцевого ритму. Це різні види аритмій»,- Мар’яна Ходовицька – лікар-кардіолог вищої категорії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як здолати комарів і мошок народними засобами

Окрім внутрішнього впливу на організм, світило може провокувати ще так звану алергію на сонце.

«Алергія на сонце – доволі поширене явище, виражене кропивницею, якимись іншими фоточутливими шкірними реакціями. Насправді є вродженні такі реакції, непереносимість ультрафіолету, а є набуті. Вони пов’язані з якимись продуктами харчування, наприклад, вживання полуниць, цитрусових, петрушки. Це можуть бути якісь фотоконтактні реакції, наприклад, контакт із борщівником або якимись іншими рослинами. Це можуть бути фоточутливі реакції в пацієнтів, які приймають деякі медикаменти: антибіотики фторхінолонового ряду, обезболю вальні препарати нестероїдні. Це буває підвищення чутливості в пацієнтів, які користуються деякими косметичними препаратами: кремами, мазями»,- Олена Ільченко, лікар-алерголог вищої категорії Чернігівської міської лікарні №2.

Та попри чималий спектр негативних впливів на організм людини, є й те, що без сонячних променів нам отримати складно.

«Ми від сонця отримуємо вітаміни Д, Д2, що дуже необхідні організму для відбудови організму, як і вітамін Д3, особливо для діток. Для розвитку кісток і взагалі організму дуже потрібен вітамін Д2, Д3. Д3 ми можемо отримати з продуктів, а Д2 тільки від сонця»,- Мар’яна Ходовицька – лікар-кардіолог вищої категорії.

Отримувати лише корисне від сонця не так складно, головне – стежити за своїм самопочуттям, перебуваючи під сонцем, і дотримуватися порад лікаря.

«По-перше, не перебувати на сонці з 12-ї до 16-ї години. По-друге, користуватися захисними кремами від сонця. По-третє, пити багато води, на годину десь пів літра. І охолоджуватися. Купатися в прохолодній воді, якщо це можливо в нинішній час»,- Мар’яна Ходовицька – лікар-кардіолог вищої категорії.

Якщо правильно дозувати сонячні ванни та дотримуватися техніки безпеки, то сонце стане вам хорошим другом, а сонячні дні приноситимуть лише позитивні емоції.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Журналіст Таліна Тарасенко

Оператор Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button