Суспільство (відео)

Боротьба з корупцією та земельні рейдери: прокуратура області – про розкриття кримінальних справ на Чернігівщині (Відео)


На Чернігівщині посилено протидію корупції, порівняно з минулим роком. У цьому запевнив новий очільник обласної прокуратури Сергій Василина під час спілкування з журналістами. За його словами, наразі до суду направлено 70 обвинувальних актів. Від початку року на хабарі впіймали 14 осіб.  Зокрема, з моменту реформування прокуратури, а саме з 11 вересня, – чотирьох.

«Це селищний голова, два правоохоронці Держмедслужби, заступник начальника Менської виправної колонії №91. Суми різні. 500 доларів, 18 тис. грн, 23 тис. грн. Селищний голова отримав хабар за дозвіл на виготовлення проєктної документації. Держмедслужба – за переоформлення товару. Заступник начальника колонії отримав кошти за пом´якшення умов тримання»,- Сергій Василина, керівник Чернігівської обласної прокуратури.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чоловіка, що вбив власного сина, визнали неосудним

Загалом же розмір неправомірної вигоди коливався від 3 до 80 тисяч гривень. До реальної міри покарання притягнуто шістьох правоохоронців. А  за два останні місяці року чотирьом особам повідомлено про підозру в розкраданні бюджетних коштів.

«На цей час нами направлено до суду два обвинувальні акти відносно директора ТОВ та інженера з технічного нагляду, а також заступника менського міського голови. Судові справи розглядаються, буде ухвалено рішення, згідно з вимогами чинного законодавства»,- Сергій Василина, керівник Чернігівської обласної прокуратури.

Окремо обласний прокурор зупинився на розслідуванні кримінального провадження про зловживання владою за фактом вирубки лісів в області.

«Сума збитків на сьогодні вимірюється в мільйонах гривень. Слідчі дії ще тривають. Активізовано протидію злочинам у лісовій сфері. Виявлено 90 правопорушень. Направлено до суду 16 обвинувальних актів. Торік ця цифра становила 5»,- Сергій Василина, керівник Чернігівської обласної прокуратури.

Також до суду направили 21 кримінальне провадження щодо самовільного захоплення земельних ділянок.

«В липні поточного року направлено обвинувальний акт відносно особи, яка цього році зайняла 39 га біля Макіївки Носівського району. Зазначені землі він засіяв сільгоспкультурами. Проводиться розгляд у суді цієї справи»,- Сергій Василина, керівник Чернігівської обласної прокуратури.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чоловіка, що намагався зґвалтувати маленького хлопчика, засуджено до 8 років ув’язнення

Говорили і про чернігівські катальпи. Прокурор повідомив, що кримінальне провадження щодо їх закупівель розпочато у 2019 році.

«В травні воно вже закрито слідчими. Я не розумію, як прокурор, який займався слідством, погодився з прийняттям цього рішення. Я витребував матеріали провадження до себе в апарат, його вивчать прокурори і завтра готують мені доповідь. Після чого буде прийнято висновок про законність цього рішення»,- Сергій Василина, керівник Чернігівської обласної прокуратури.

Сергій Василина також повідомив, що наразі викрито низку справ стосовно торгівлі людьми, постачання наркотиків тощо. Виявлено факт мінімізації податкових платежів на суму майже 17 мільйонів гривень. Він розповів і про саму реформу прокуратури, що повністю завершиться у січні 2021 року.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Журналіст Ольга Лазун

Оператор Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

Back to top button