Суспільство (відео)

На Чернігівщині закрили ще одну школу: в громаді розгорівся конфлікт, що призвів до судових розбірок (Відео)

В області одну за одною закривають малокомплектні школи. Така ж доля спіткала і навчальний заклад у селі Олександрівка, що входить до складу Бобровицької громади. Тут здобували освіту 25 дітей.

«Після того, як Олена Степанівна пішла у декрет, ми працювали без керівника до закінчення чверті. Потім, після закінчення чверті, у нас хворіли люди на коронавірус. Ми заміняли одне одного. Але 24 чи 26 листопада приїхала до школи начальник відділу освіти і сказала, що якщо в школі не буде директора, то вони заклад закриють»,- Валентина Янок, вчитель початкових класів Олександрівського ЗЗСО І-ІІ ст.

«Діти були перевезені до Козацької школи. Вони на цей час відвідують школу. Старші класи – на дистанційному навчанні, а молодших підвозить автобус. Батьки написали заяви і діти поїхали до Козацької школи, бо не було директора школи, не було кому оформляти документів і школа не може працювати»,- Лідія Сюр, староста Олександрівського старостинського округу.

«Коли вже вперше зателефонували днів через 9 після того, як директор пішла в декретну відпустку, я відмовилася, бо місцевій владі були якось невигідні всі директори попередні. Вони шукали когось поступливого. Антоніни Михайлівни доньці пропонували, але стати вона теж не могла, бо її маму попросили зі школи. Вирішити проблему неможливо без допомоги відділу освіти, а він усунувся від усього цього»,- Наталія Олійник, учитель української мови та літератури, практичний психолог, соціальний педагог Олександрівського ЗЗСО І-ІІ ст.

Замість того, щоб захищати школу, бобровицька влада вирішила тихенько її похоронити. Навіть людей не попередили. Рішення про призупинення діяльності закладу виносили на сесію міської ради в листопаді. Люди кажуть, що про це не знали.

«Є рішення сесії 11 грудня. Про те, що сесія 11 грудня буде і що там слухатиметься питання нашого закладу, ми не знали. Є наслідки того, що ми віддалене село. Ну, не заходили ми на ті сайти міської ради, нічого нас там не цікавило. Нам колеги з сусідніх сіл кажуть, що «Ну як це? Ми знали, що вашу школу будуть призупиняти, а ви не знали?» Ну от не знали»,- Антоніна Шляхова, в.о. директора Олександрівського ЗЗСО І-ІІ ст.

«У рішенні сесії про призупинення діяльності вказані різноманітні статті Закону України про місцеве самоврядування. А також ст. 66 Закону України «Про освіту». Оці всі статті стосуються місцевого самоврядування і навіть ця 66-та стосується того, що місцева влада вирішує реорганізувати, ліквідувати, але що стосується саме зменшення учнівського контингенту, тут немає жодного посилання на статтю, що стосується освітньої діяльності»,- Наталія Олійник, учитель української мови та літератури, практичний психолог, соціальний педагог Олександрівського ЗЗСО І-ІІ ст.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Лікарі ковідних відділень розповіли про свої зарплати

За словами працівників закладу, вони домовлялися з відділом освіти про те, що школа працюватиме до кінця навчального року. Врешті була призначена і виконувач обов´язків директора.

«Коли ухвалили рішення на сесії призупинити діяльність навчального закладу, мене вмовили, хоча до цього відділ освіти не хотів мене повертати на роботу, виконувати обов´язки, я погодилася з умовою на те, що закінчиться навчальний рік – і ми випустимо дітей. Вони погодилися. Але потім приїхали 17 грудня і привезли попередження всім і сказали, що тільки на два місяці. Все було на обмані. Є лист управління освіти і науки обласного, там написали, що пропонували людям роботу, яким не пропонували роботу»,- Антоніна Шляхова, в.о. директора Олександрівського ЗЗСО І-ІІ ст.

«Написано, що ми можемо бути звільнені не раніше 17 лютого. А чи може це статися пізніше і чи допрацює наш заклад до кінця навчального року, а далі все залежатиме від кількості дітей, там нічого про це не говорилося. І настало 17 лютого, нас звільнили за скороченням штату. Наш роботодавець склав із себе всі повноваження про подальше працевлаштування»,- Валентина Янок, вчитель початкових класів Олександрівського ЗЗСО І-ІІ ст.

«Людям, які мали відповідний фах і освіту, запропоновані посади. Не було посади вчителю початкових класів, тому ми пропонували, що з 1 вересня ця людина буде першою до зарахування. Більшість складу педагогічного не мали педагогічної освіти, більшість предметів викладали не за фахом»,- Людмила Панасюк, начальник відділу освіти Бобровицької міської ради.

Люди кажуть, що про скорочення штату в документах не йшлося. Наразі 11 працівників школи подали позов до суду про незаконне звільнення. В результаті частину людей мають поновити на роботі та виплатити зарплату.

«Про поновлення вчителя української мови, вихователя і кухаря. Але рішення написане незрозуміло. Я написала заяву про роз´яснення судового рішення, оскільки не зрозуміло, хто повинен поновити на роботі. Відділ освіти, відповідно до статті 38 Закону про освіту, не може поновлювати на роботі працівників, це може робити тільки директор. Стосовно виплати заробітної плати за вимушений прогул, то, звісно, є централізована бухгалтерія, яка й виконає рішення суду»,- Олена Дурицька, головний спеціаліст відділу освіти Бобровицької міської ради.

У результаті на сесії міської ради 23 квітня ухвалили остаточне рішення про ліквідацію закладу.

«Ми організували обговорення, зверталися до міської влади, але почуті не були. Ми зібрали 111 підписів від наших громадян, але це не було враховане. Ми поїхали 23 квітня з надією, що нам дадуть можливість виступити на сесії, але цього не сталося, нас прийняла міський голова і сказала, що заклад буде ліквідовано»,- Валентина Янок, вчитель початкових класів Олександрівського ЗЗСО І-ІІ ст.

Козацька школа розташована за 20 кілометрів від Олександрівки. Деякі батьки і досі не можуть із цим змиритися.

«Дуже далеко везти, дуже втомлюються. Діти о 6-й встають, приїжджають о 4-й. Коли уроки вчити? Для дітей важко і батькам важко. Дітей перекинули серед навчального року, поки звикнуть, поки під лаштуються»,- Ніна Олійник, мати двох дітей.

«Далеко, приїжджаєш ввечері і не встигаєш уроки робити. По 7 уроків»,- Василь Олійник, учень 9-го класу.

«Болить спина і важко їздити, кожного разу вставати рано. Маленька школа, ніде побігати»,- Марія Олійник, учениця 5-го класу.

«Особисто пускати своє дитя за тридев´ять земель я не збираюся. Дитя будити о 6-й годині ранку і відправляти. – Скільки дитині? – 3,5».

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button