Війна (Відео)Суспільство (відео)

Бойові медики рятують життя військових: захисник із Чернігівщини – про евакуацію поранених (Відео)

Дмитра назвали «Бурундуком», бо завжди при собі має валізу з медикаментами, що допомогла багатьом військовим. Роль медиків на війні дуже важлива. Саме бойові медики надають пораненим бійцям невідкладну допомогу, евакуюють їх із місця бою, навчають надавати першу допомогу, рятують життя. Вони – ангели, вдягнені в піксель. Про те, як відбувається евакуація поранених, нам розповів бойовий медик Дмитро Матвієнко.

«Загалом поле бою можна розділити на червону зону, жовту та зелену. Червона – це там, де йде бій; жовта – це трішки далі, там, де більш-менш безпечно чи є якесь укриття, навіть камінчик уже може вважатися жовтою зоною, там уже немає вогню і ти можеш трошки заховатися. У цих зонах діють певні протоколи, за якими ти працюєш із пораненими», — Дмитро Матвієнко, позивний «Бурундук», бойовий медик.

Сама ж евакуація поранених військових налічує кілька етапів.

«Перший етап – треба людину витягнути з червоної зони в більш безпечне місце. Туди, де хтось із побратимів чи з бойових медиків, чи з бійців-рятувальників, чи зі стрільців-санітарів може надати допомогу. Потім є група евакуації, в принципі повинна бути. Для того, щоб винести одну людину на ношах, треба щонайменше четверо чоловіків. Потім ці люди виносять людину до зеленої зони», — Дмитро Матвієнко, позивний «Бурундук», бойовий медик.

Пізніше поранених переправляють у більш безпечні місця, зокрема до лікарні. Надання допомоги пораненим має супроводжуватися дотриманням правил та наявністю якісних препаратів і турнікетів, оскільки підробки можуть не врятувати, а зашкодити. Евакуація на війні не менш небезпечна, аніж самі бойові дії. Всупереч усім міжнародним конвенціям, держава-агресор з особливою жорстокістю намагається обстрілювати українських медиків, які рятують життя військових на лінії фронту.

«Для них люди, які ідуть на евакуацію, це бажана ціль. У них нема нічого людського. Для них, вибачте, що скажу, задвохсотити медика – це, мабуть, для них щастя», — Дмитро Матвієнко, позивний «Бурундук», бойовий медик.

Проте росія воює не лише на лінії фронту, але й із цивільним населенням. Про підступність і жорстокість ворога не варто забувати й у тилу.

«Ви розумієте, що йде війна. Тут тихо, а через п’ять секунд сюди може прилетіти ракета. Вчіться, ходіть на курси, там нема нічого складного. Ти можеш сам усього навчитися. І якщо ти навчишся, то зможеш насамперед надати допомогу собі, якщо щось станеться, своїм близьким, навколишнім», — Дмитро Матвієнко, позивний «Бурундук», бойовий медик.

Бережімо себе та рідних тут, аби військові не переживали за нас там – на полі бою, захищаючи нашу країну.

Журналіст: Оксана Замятіна

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button