Суспільство (відео)

На Чернігівщині занепадає маєток баронів Меєндорфів (Відео)

Село Новий Биків Бобровицького району свого часу було відоме завдяки цукровому заводу, який наприкінці ХІХ століття побудував барон Меєндорф. Від заводу нині залишилися хіба що труби. Їх видно здалеку. Маєток колишніх власників причаївся біля водойми, за якою й знаходяться залишки цукрового заводу. Будівля теж далеко не в кращому стані.

Майже метрові завтовшки стіни вже дали великі  тріщини. Штукатурка сиплеться разом із цеглою. Зовнішній вигляд не назвеш привабливим. Садиба зберігає залишки минулої величі завдяки одній башті. Будівля колись стояла на балансі села, та нині у неї двоє власників. Один із них місцевий – Олег Левченко. Він прописаний тут.

У нього кілька кімнат на другому поверсі. За оселею доглядає його батько. Іншу площу викупив військовий із Запоріжжя. Провів воду і зробив косметичний ремонт усередині. Обидва щосили підтримують маєток від повного руйнування.

Сходи, стеля, стіни – все залишилося як було сто років тому. У приміщенні  зараз ніхто не живе. Олег каже, що немає коштів, аби його відновити. Потрібні величезні гроші на ремонт.

«Фінанси у нас такі, що можемо дозволити собі лише його підтримувати, покосити, вікна, шибки замінити. Дивимося за порядком»,співвласник маєтку Меєндорфів Олег Левченко.

Олег Левченко каже, що про будинок у селі ходить легенда. Начебто у маєтку Меєндрофів є таємний хід, що веде до Успенської церкви, розташованої в центрі села. Однак пошуки не увінчалися успіхом. Імовірно, колишні власники його засипали, коли виїздили з будівлі.

«Ходила баронеса до церкви молитися із свитою. Цю легенду чув від людей, а що насправді – не знаю, де він тут», — співвласник будівлі Олег Левченко.

У Новому Бикові хочуть зберегти баронський маєток. Його власники готові сприяти у його відновленні. Сподіваються, що державні мужі або ж небайдужі до культурної спадщини люди звернуть на будівлю увагу. Тим паче, що до палацу їздять з екскурсіями.

«Якби люди в Чернігові чи Києві придивилися до маєтку, думаю, проблему можна вирішити, щоб будівля мала пристойний вигляд. Ходять дивитися школярі, їздять екскурсії», — співвласник будівлі Олег Левченко.

Документів про маєток Меєндорфів у селі не збереглося. Можливо, є десь в архівах, каже Олег Левченко. Потомки ж Меєндорфів нині живуть в Австрії. За словами місцевих, цього року до маєтку навідувалися люди, які назвалися родичами колишніх цукрових магнатів. Лише подивилися та пофотографувалися.

Журналіст: Юрій Михуля

Оператор: Михайло Пронін

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Instagram та Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button