Суспільство (відео)

На чиї плечі ляжуть 1,5 мільярда гривень боргу Чернігівської ТЕЦ (Відео)

Орієнтовно 1,5 мільярда гривень боргу перейшли від чернігівської «Технови» до новоствореного комунального підприємства – «Теплокомуненерго» Чернігівської міської ради. Ця сума – заборгованість Чернігівської ТЕЦ за газ перед компанією-постачальником «Нафтогаз Трейдинг». Рішення про надання дозволу на переведення боргу ухвалили 13 вересня 2023 року під час сесії Чернігівської міської ради.

«Для отримання нового договору на постачання газу необхідно прийняти цю заборгованість, а з минулим орендарем врегульовувати питання погашення цієї заборгованості, що переходить на нового орендаря чи користувача цим комплексом. Тому аби підприємство пройшло опалювальний сезон, узагалі почало працювати, отримало ліцензію в НКРЕКП (Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг. – Ред.), бо одна з вимог на отримання ліцензії – це саме врегулювання заборгованості за спожиті енергоносії, необхідно прийняти це рішення й укласти договір переведення газу», — Олексій Щербина – голова правління АТ «Облтеплокомуненерго».

За словами правозахисника Олександра Гашпара, такий перебіг подій цілком прогнозований, адже рішення про надання дозволу щодо переведення боргу – єдиний спосіб для новоствореного підприємства «Теплокомуненерго» укласти новий договір для постачання природного газу на теплоелектроцентраль.

«Це було зрозуміло з самого початку. Навіть перед створенням цього комунального підприємства було зрозуміло, що рано чи пізно ці борги, які утворилися в «Технови», ляжуть на плечі нового КП, оскільки це пряма вимога закону, імперативна», — Олександр Гашпар – правозахисник, громадський активіст.

Утім, найцікавіше в цій ситуації те, яким чином цей борг представники Чернігівської міської ради збираються перекривати. Це питання цікавить і чернігівців. За короткий проміжок часу в соціальних мережах між містянами розгорілася палка дискусія про те, що буцімто оплата боргу тепер ляже на їхні плечі та позначиться на вартості послуг у їхніх платіжках.

Правозахисник Олександр Гашпар вважає, що така ситуація цілком можлива.

«Може постати ситуація така, і цього не можна відкидати, що комунальне підприємство стане банкротом, не зможе платити за своїми зобов’язаннями, оскільки статутний капітал КП становить 90 мільйонів гривень. У такому разі існує загроза, що цей борг ляже на плечі чернігівців», — Олександр Гашпар – правозахисник, громадський активіст.

Під час чергової наради Чернігівської міської ради виконувач обов’язків чернігівського міського голови Олександр Ломако дорікнув чернігівцям, які цікавляться станом речей і переймаються через можливі наслідки, та пояснив, яким чином представники місцевої влади планують віддавати борг Чернігівської ТЕЦ.

«Розумники, які в соціальних мережах почали коментувати, що, мовляв, тепер це буде в платіжках чернігівців розраховано на наступні роки і всі його заплатять. Це повна маячня. Є різні джерела погашення цих боргів: борг держави за різницю в тарифах, борг держави за електроенергію, борг споживачів. Вони ніколи не будуть закладені в платіжки. Всі питання з боргами будуть у господарському, я не відкидаю, що й у судовому режимі вирішуватися», — Олександр Ломако – в. о. чернігівського міського голови

Утім, чи відбудеться саме так, наразі спрогнозувати складно.

«На сайті міської ради була оприлюднена пояснювальна записка та лист із цієї газопостачальної організації, але не був оприлюднений сам текст договору. Говорити про те, які зобов’язання взяло на себе підприємство, що виступає гарантом або поручителем, наразі сказати тяжко», — Олександр Гашпар – правозахисник, громадський активіст.

Як і тяжко сказати, що чекає чернігівців із початком цього опалювального сезону. Адже, як ми знаємо, обіцяти та робити – це зовсім різні речі.

Журналіст: Таліна Тарасенко

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button