Суспільство (відео)

На новорічних ринках Чернігівщини реалізовуватимуть сосни з оригінальною кроною (Відео)

Чернігівські лісгоспи активно реалізують новорічні ялинки та сосни, які вже почали прикрашати оселі українців, даруючи їм новорічно-різдвяний настрій. У розпалі робота ялинкових базарів. Діють вони і при «ялинкових кузнях» – лісгоспах.

«Ведеться наша торгівля на ялинковому базарі у дворі лісгоспу і по лісництвах, по підрозділах окремо»,- Валентин Ревуцький, директор ДП «Городнянське лісове господарство».

«Класично всі лісгоспи вирощують новорічні ялинки для реалізації, насамперед для місцевого населення, а також приїжджають багато посередників, які везуть ялини на південь України, де виростити новорічні деревця досить складно. Лідирує, як завжди, північний регіон. Це Добрянський, Городнянський, Корюківський, Холминський лісгоспи. Однак є і південні лісгоспи. Наприклад, Прилуцький досить серйозно поповнив свій бюджет за рахунок продажу новорічних дерев»,- Сергій Аніщенко, начальник Чернігівського обласного управління лісового та мисливського господарства.

У продажу дві породи – сосна звичайна та ялина європейська. Остання є зрубана і жива, в горщику.

Щоб зупиняти «чорних лісорубів», кожне новорічне дерево маркується биркою, на якій зазначено походження ялинки, параметри та її законність.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Семенівці запрацював ялинковий базар (Фото)

«Продаємо ми сосни, відповідно з усіма документами, бирками. – Що більше користується попитом – сосна чи ялинка? У якому співвідношенні? – Співвідношення 70 на 30»,- Валентин Ревуцький, директор ДП «Городнянське лісове господарство».

Ціни на новорічне дерево частково залежить від породи, а здебільшого – від висоти.

«Ціна залежить від породи та висоти»,- Валентин Ревуцький, директор ДП «Городнянське лісове господарство».

«Ціни варіюються залежно від висоти новорічного дерева. 1.17 – 1.33  якщо це ялинка до 1 метра, ціна її становить 55 гривень. Якщо до 1.5 метра – 65 гривень. До 2 метрів – 80 гривень. Більше ніж 2 метри – 95 гривень. І так залежно від висоти ціна зростає»,- Максим Левкович, головний лісничий ДП «Городнянське лісове господарство».

Щоб новорічне дерево було симетричним і гарним, лісівники формують його крону, здійснюють постійний догляд.

«Формують крону, здійснюють догляд міжрядь, коли дерево конкурує з трав’яною рослинністю, між собою. Вибирають на плантації кращі дерева, які підуть потім у реалізацію»,- Максим Левкович, головний лісничий ДП «Городнянське лісове господарство».

«Щоб дерево було красивіше, ми формуємо крону, обрізаємо в певний період, але водночас є дерева, що на генетичному рівні мають дуже гарну форму крони. До прикладу, сосна кримська, сосна жорстка. Деякі лісгоспи вже закупили насіння»,- Сергій Аніщенко, начальник Чернігівського обласного управління лісового та мисливського господарства.

Насіння цих хвойних з оригінальною кроною невдовзі висаджуватимуть на Чернігівщині, і через  три-чотири роки вони можуть надійти в продаж.

Процес вирощування ялини чи сосни досить тривалий – їх підрощують із насіння в розсадниках, далі однорічні саджанці пересаджують на спеціальні ділянки. Загалом же рослина для продажу виростає протягом 5-8 років.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Журналіст Олег Дешура

Ще статті по темі

Back to top button