Суспільство (відео)

Патріотичний забіг у центрі Чернігова: понад 600 містян взяли участь у всеукраїнській акції (Відео)

Уже втретє в Чернігові проходить патріотичний забіг «Шаную воїнів, біжу за Героїв України». Він присвячений пам’яті загиблих воїнів АТО та ООС. Одночасно 28 серпня о 10-й годині такі забіги відбулися по всій Україні.

«В усіх обласних центрах, великих містах України. Також я знаю, що багато наших територіальних громад на своїх місцях долучилися до цього заходу»,- Володимир Мироненко, начальник відділу Чернігівської області Міністерства у справах ветеранів України.

«Ми пишаємося тим, що Чернігів уже третій рік так організовано проводить такі заходи. Долучилася сюди і влада. Оце наша згуртованість, наша підтримка, наш патріотизм і наше розуміння того, що ми – незалежна Україна, вільна Україна. І якщо ми так будемо працювати, то мир запанує»,- Микола Шанський, голова ГО «Єдина родина Чернігівщини», батько загиблого Андрія Шанського.

До забігу долучилися спортсмени, військові, правоохоронці, громадські організації, політики, підприємці та багато інших.

«Ми любимо спорт, бігаємо. Вирішили взяти участь у цьому забігу. Шануємо пам’ять героїв АТО. Ми самі всі служимо в цій структурі, тому і біжимо. Це вшановує пам’ять цих людей, які захищали Україну від ворога»,- Дмитро, учасник забігу.

«Ми маємо пам’ятати імена тих, завдяки кому можемо бути зараз присутні тут. Ми сьогодні всією нашою компанією вирішили підтримати захід і пробігти за тих, хто віддав життя за нашу свободу та незалежність»,- Сергій Кирієнко, учасник забігу.

«Я приєднуюся до свого колеги, що завдяки нашим героям ми можемо кожен ранок дякувати сонцю»,- Катерина Кулініч, учасниця забігу.

«Хотілось би, щоб більше людей долучалося до таких заходів, тому що це дуже важливий захід, таким чином ми показуємо, що вшановуємо героїв, які підтримують нашу територіальну цілісність»,- Сергій Гривко, учасник забігу.

«У нас ще не дуже розвинена культура бігу, вона дуже добре розвивається. Дедалі більше людей бігають і водночас бігом можна популяризувати саме шану до героїв»,- Владислав Мочоний, учасник забігу.

Кожен учасник отримав номер із вписаним іменем загиблого на сході України героя саме з Чернігівщини. В області їх 189.

«Також до 600 номера, після 189, було пусте місце, де учасники могли вписати саме прізвище, ім´я свого захисника, якого вони обирають, щоб виконати цей забіг. Щойно мені повідомили, що всі номери, які ми готували, були роздані, тобто ми вийшли на 600 учасників забігу, і це не беручи до уваги, що багато учасників прийшли з торішніми номерами. Тобто 600+ учасників»,- Володимир Мироненко, начальник відділу Чернігівської області Міністерства у справах ветеранів України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Чернігові пройдуть заходи до Дня пам’яті захисників України

За синів бігли і матері загиблих. Вони обирали номери саме з іменами своїх дітей.

«Так, як цього року, мені не сподобалося, що дуже мало було. Цьогоріч мами зібралися і вирішили пробігти. Ми півтора кілометра це зробили заради наших дітей, у пам’ять про наших дітей. За те, що вони нам подарували цю мить, що ми можемо зібратися, за них пробігти. Погода – наче от діти наші дивляться і плачуть за нами, а ми за ними»,- Людмила Бруй, голова ГО «Родина воїна», мати загиблого Миколи Бруя, учасниця забігу.

«Родини загиблих, наші матері вручають пам’ятні медалі нашим учасникам забігу, і дуже круто, коли мати шукає саме номер із вписаним іменем свого сина і хоче вручити цьому бігуну медаль»,- Володимир Мироненко, начальник відділу Чернігівської області Міністерства у справах ветеранів України.

Як і минулого року, цього разу учасники мали три дистанції на вибір – це півтора, три з половиною та сім кілометрів.

«1,5 км починалися звідси до Катерининської церкви і назад. 3,5 км – це також на київську трасу до повороту на Лісковицю, патрульна поліція нам забезпечила перекриття руху. А дистанція на 7 км – це два такі кола»,- Володимир Мироненко, начальник відділу Чернігівської області Міністерства у справах ветеранів України.

Окремий забіг влаштували і для дітей. Вони долали дистанцію 300 метрів.

«Ми побачили в інтернеті, що проводиться, захотіла вся сім´я взяти в цьому участь, тому що ми дуже любимо різноманітні заходи спортивної направленості. Сьогодні Данька вперше. Йому три роки і він пробіг усю дистанцію сам, йому дуже сподобалося»,- Денис Закружний, учасник забігу.

«Небагато, 300 м дітки пробігли. Але в них уже закладається та основа патріотизму. Я дякую тим батькам, які долучилися, я дякую всім, хто долучився»,- Микола Шанський, голова ГО «Єдина родина Чернігівщини», батько загиблого Андрія Шанського.

Переможців забігу немає. Усі учасники отримали пам’ятні медалі. Організатори кажуть, що у цей захід закладено символізм – разом із його учасниками біжить і небесний батальйон. Забіг приурочений до Дня пам’яті захисників України.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Журналіст Ольга Лазун

Оператор Роман Лазун

Ще статті по темі

Back to top button