Суспільство (відео)

На заваді здоров’ю: лікарню в Чемері можуть закрити через саботаж децентралізації (Відео)

У Чемері на Козелеччині селяни втратили спокій: у липні депутати районної ради вирішуватимуть долю Чемерського терапевтичного відділення центральної районної лікарні.

Селом ходять чутки, що його хочуть закрити.

— Усе позакривають, щоб знищить Україну, — каже Тетяна Курочка, жителька с. Чемер.

Тутешнє терапевтичне відділення розраховане на 10 стаціонарних ліжок. Воно функціонує разом із місцевою амбулаторією. Вільних місць у відділенні, кажуть лікарі, практично немає, бо лікуються тут пацієнти із шести навколишніх сіл. Медичними послугами стаціонар забезпечує майже 5 тисяч людей.

— До 4-ї години всі дівчатка тут є в амбулаторії, але, коли вони пішли, в нас залишається чергова медична сестра. Сюди приходять і вдень, і вночі, і зранку. Цілодобово надаємо допомогу. Колектив весь шокований. Інакше це не назвеш, — скаржиться Наталія Герасименко, медична сестра Чемерського терапевтичного відділення.

Якщо терапевтичне відділення таки закриють, по медичну допомогу людям доведеться звертатися до Козелецької центральної районної лікарні.

— Бордель усюди під кабінетом. То пішли каву пити, то одна зайшла побалакала, то друга, то третя, четверта, а люди сидять і ждуть, а вони сидять і балакають. А тут ви цього не побачите, — стверджує Раїса Дорошенко, жителька с. Чемер.

Та добиратися до Козельця пацієнтам відділення проблематично: треба йти кілька кілометрів пішки до траси на ранковий автобус або їхати попутками.

— Куди я поїду, як я стара і немощна. я ось у лікарні лежала, дак вони нас і три рази годують, борщик варять, як домашній. Без війни і голодомору село погубили, — говорить Тетяна Курочка.

— Питання по чемерській лікарні порушується давно, в якій формі вона має існувати. Ми там хочемо робити, щоб була швидка допомога виїзна до Чемера, щоб вона усі кутові села охвачувала, але в якій це буде формі – я буду знати  через два дні, коли в мене будуть проекти рішень сесії, — коментує Олена Дмитренко, голова Козелецької районної ради.

Такої проблеми взагалі могло б не існувати, подейкують у селі, якби в рамках децентралізації Чемер зміг вчасно приєднатися до Кіптівської громади, або стати окремим територіальним об’єднанням із власною лікарнею. У саботажі децентралізації звинувачують місцевого сільського голову.

— Піднімали питання про приєднання до Кіптівської громади. Вони нам запропонували, наш сільський голова проігнорував створення об’єднаної територіальної громади на території с. Чемер.

Другий раз говорили на сесії, коли була створена об’єднана Кіптівська громада, але наш сільський голова так нічого і не зробив для створення цієї другої громади, була б громада, була б велика кількість робочих місць, а так ще й лікарню закриють, — каже Валентина Безкровна, депутат Чемерської сільської ради.

— Ніколи я не був проти децентралізації . Ми на днях теж будемо знову проводить схід села, і як люди скажуть, так воно і буде: Кіпті так Кіпті, Козелець так Козелець, — запевняє Григорій Кузьменко, Чемерський сільський голова.

І поки депутати райради готуються до чергової сесії, план дій розробляють і пацієнти стаціонару.

— Якщо будуть закривати, ми підемо на радикальні дії:  будемо перекривати дорогу і доїдемо до Президента, — стверджує Тетяна Безкровна, пацієнтка.

Ще статті по темі

Один коментар

  1. Кошмар! Из-за жадности наших чиновников в очередной раз страдают люди(((( Ладно привыкли мажоры местные воровать деньги у людей, но это уже вопрос здоровья! Если больницу заберут, что людям делать? Аж в Черник катать за помощью? Но это же бред ((((

Back to top button