Суспільство (відео)

Надмірна засмага в дитинстві загрожує смертельними хворобами у дорослому віці: на Чернігівщині сплеск онкодерматологічних захворювань (Відео)

Рак шкіри одна з найпоширеніших різновидностей онкології як в світі, так і на Чернігівщині. Статистика щорічного приросту онкодерматологічних захворювань в області та Чернігові вражає.

«Ставимо на облік з раком шкіри приблизно 400 пацієнтів. І це ще не точна цифра, тому що деякі пацієнти можуть лікуватись в приватних клініках або за місцем проживання, де видаляються невеликі утворення на шкірі і може проходити це без гістологічного дослідження, і ми їх не ставимо на облік», — Олександр Заїка, завідувач поліклінічного відділення Центру сучасної онкології, хірург-онколог.

На думку фахівця, існуюча цифра може бути в півтора рази більшою. Проте рак шкіри в багатьох випадках далеко не вирок для хворого. Багато його різновидностей дуже добре лікуються.

«Є пухлини онкологічні, які не дуже катастрофічні, дуже непогано лікуються. А є онкодерматологічні питання, які досить суттєво впливають на стан хворого. Якщо брати саму агресивну пухлину шкіри, яку бояться більшість лікарів і пацієнтів. Це меланома шкіри. Досить агресивна пухлина і діагностика її на пізніх стадіях не дає ніякого ефекту від нашого лікування», — Олександр Заїка, завідувач поліклінічного відділення Центру сучасної онкології, хірург-онколог.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Небезпечна звичка: лікарі розповіли, чому не варто проводити експерименти зі своїми суглобами (Відео)

Важливо вчасно виявити і поставити правильний діагноз. До речі, меланом із згаданої кількості хворих діагностується на рік близько 60-70 випадків. За словами лікаря, ще п’ятнадцять років тому це захворювання зустрічалось в два рази рідше.

«Я думаю, це пов’язано із сонячною інсоляцією. Можливо, зменшуються атмосферні захисні шари і все більше проникає ультрафіолет, що вражає шкіру людини. Збільшення меланомних утворень шкіри — це не тільки у нас відбувається, але і у Європі. Можливо, це пов’язано з міграцією населення, яке більше подорожує, їздить відпочивати до країн екваторіальних, де сонячна інсоляція дуже вражає особливо європейський тип шкіри», — Олександр Заїка, завідувач поліклінічного відділення Центру сучасної онкології, хірург-онколог.

Важливе значення мають захисні властивості шкіри. Непігментована шкіра європейців, до яких належать і українці, особливо вразлива.

Загалом же, за словами хірурга-онколога, боятись різноманітних пігментних утворень не варто, проте прислухатись до організму, при появі невусів, потрібно.

«Треба захищатись від сонця. Сонце — це головний фактор ризику», — Олександр Заїка, завідувач поліклінічного відділення Центру сучасної онкології, хірург-онколог.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Лікарі ковідних відділень розповіли про свої зарплати

Потрібно менше бути на активному сонці, користуватись захисними одягом, кремами.

Загалом же, потрібно розуміти, що онкологія — це група захворювань, передумови до яких можна отримати задовго до початку хвороби. Дерматологія не виключення.

«Як тільки на дитину потрапляє сонячна інсоляція, а ще й виникають сонячні опіки, це вже фактори ризику, які наділяють цього пацієнта в зрілому віці можливостями отримати якісь проблеми зі шкірою. Тому дуже небезпечно, щоб діти «згорали» під сонцем, отримували сонячні опіки. Є дослідження, що діти, які отримали сонячні опіки в дитинстві, отримували частіше проблеми зі шкірою в зрілому віці, після 45-ти», — Олександр Заїка, завідувач поліклінічного відділення Центру сучасної онкології, хірург-онколог.

Основним інструментом  у виявленні онкодематології є дерматоскопи,  різновидностей яких дуже багато. Від найпростіших по суті мікроскопів до сучасних електронних, що можуть видавати фотокарту утворення на шкірі.

Медична реформа ж дала додаткові важелі діагностування раку шкіри сімейним лікарям.

«Після реформи ми дуже сподіваємось на сімейних лікарів, які спеціальність дерматоонкологія теж освоюють. Вони можуть мати навіть свою апаратуру, дерматоскопічну і так далі. І будуть допомагати нам в діагностиці онкодерматологічних утворень шкіри», —  Олександр Заїка, завідувач поліклінічного відділення Центру сучасної онкології, хірург-онколог.

Загалом же остаточний діагноз дає можливість встановити лише морфологічне дослідження. Також слід розуміти, що рак шкіри — це вікова патологія, у близько 80% це ураження людей за 60 років.

Журналіст — Олег Дешура

Оператор — Дмитро Дриганов

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button