Суспільство (відео)

Небезпечна звичка: лікарі розповіли, чому не варто проводити експерименти зі своїми суглобами (Відео)

Невинна звичка, що здебільшого переростає в серйозні проблеми з суглобами. Хрускіт пальцями через їх відтягування або згинання із напруженням може з часом вилитися в патологію з діагнозом.

Загалом медицина розрізняє два стани «хрустіння» – патологічний (наприклад, артроз) і фізіологічний. Із першим усе зрозуміло – його треба лікувати. Ознака такого стану – біль.

«Якщо хрускіт і біль у суглобах, то це привід для пацієнта звернутися до лікаря»,- Олександр Зленко, сімейний лікар ЧМЛ №1.

Крім цього, з хрускотом є патологія вроджена, що не становить небезпеки та не потребує лікування.

«Це захворювання сполучної тканини, що характеризується її слабкістю. Вроджені захворювання. Лікарі про них знають. Гіпермобільні суглоби. Здебільшого це молоді люди, в яких гнучкі суглоби»,- Олександр Зленко, сімейний лікар ЧМЛ №1.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Чернігівщині триває вакцинація людей віком 65+. Як записатися та пройти щеплення?

Якщо ми хрустимо пальцями і не відчуваємо при цьому дискомфорту, суглоби здорові, але… Спершу про причини такого хрускоту. Оскільки суглобова капсула – це вакуум із рідиною, то її розтягнення спричиняє зниження тиску всередині й утворення пухирців газу.

«Утворюються в рідині пухирці. Як правило, це пухирці азоту та двоокису вуглецю. І вони якраз тріскаються, тож ми чуємо цей хрускіт, який там є»,- Олександр Зленко, сімейний лікар ЧМЛ №1.

Інша причина – ковзання поверхонь у суглобово-зв’язковому апараті.

Тепер же до наслідків примушування суглобів хрустіти.

«Одразу скажу, що це погана звичка. По-перше, стираються суглобові поверхні, пошкоджуються суглобові поверхні. Від ковзання утворюються шипики, остеофіти, що в подальшому створюватимуть біль у суглобах. Звичка хрустіти пальцями ще є ознакою неврозу. Тобто це рухи, під час яких людина відволікається від чогось іншого, і це ознака неврозу»,- Олександр Зленко, сімейний лікар ЧМЛ №1.

За словами лікарів, таким чином людина знімає внутрішнє напруження. Із яким варто боротися не згинанням чи відтягуванням пальців, а зверненням до фахівців.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Журналіст Олег Дешура

Оператор Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

Back to top button