Суспільство (відео)

Наслідки карантину: за рахунок чого компенсуватимуть шкільну програму (Відео)

Грип у Чернігові відступив – і після майже місяця карантину 28 січня діти нарешті сіли за парти. На позапланових канікулах учні молодших класів здебільшого відпочивали, а от старшокласникам довелося самотужки готуватися до майбутнього ЗНО, аби не гаяти часу.

«Оскільки я навчаюся в 11 класі, то вже на носі ЗНО, тому довелося не лише відпочивати, а ще й активно готуватися. Але цей час я дуже продуктивно використала. Була можливість сконцентрувати свою увагу саме на потрібних для вступу предметах», — учениця 11 класу ЗОШ І-ІІІ ступенів №3Настя Скок.

«Я майже всі дні провів у бабусі, трохи похворів там і три дні тому приїхав», — учень 1 класу ЗОШ І-ІІІ ступенів №3 Ярослав.

«Їздив із другом на природу, катався на тарілці. Весело було», — учень 1 класу ЗОШ І-ІІІ ступенів №3 Андрій.

«Вчила уроки і каталась із гірки. – Які ти уроки вчила? – Математику», — учениця 1 класу ЗОШ І-ІІІ ступенів №3 Даша

«Зошит проходив. Математику, ну, різне», — учень 1 класу ЗОШ І-ІІІ ступенів №3 Володя.

«Я займався на канікулах, щодня ходив на тренування з баскетболу. І часто бачився з друзями. На канікулах ще навчався, на карантині уже я відпочивав», — учень 7 класу ЗОШ І-ІІІ ступенів №3 Ігор.

«Щось повторювала, читала книжку, яку нам дали з української літератури, читала щоденник, що задавали на новий семестр. Весело стільки часу пробути без школи і потім знову повернутись до звичного життя», — учениця 5 класу ЗОШ І-ІІІ ступенів №3 Василіса Самохіна.

Часу не гаяли й учителі. Попри карантин, вони займалися самоосвітою та підвищенням кваліфікації. Розповідають, що за цей період встигли провести чимало тренінгів і бесід, де навчалися запобігати булінгу та психологічним проблемам у дітей. А от над виконанням програми тепер доведеться попрацювати.

«Частину матеріалу віддамо на самостійне опрацювання. Завдання діти під час цього карантину отримували, тому, я сподіваюсь, ті, хто був найбільш сумлінний, мав можливість не відстати. Я сподіваюсь, що ми зможемо все наздогнати, що на ефективності навчання це не позначиться ніяк», — вчитель історії чернігівської ЗОШ І-ІІІ ст. №3 Ірина Корх.

«Їм важко поки що повернутись назад на навчання, до уроків, ми ще налаштовуємося. Думаю, тижні через два вже будуть результати. Три тижні – це все-таки доволі вагомий термін, але, я сподіваюся, що наздоженемо, це не перший наш карантин», — вчитель 1-Є класу чернігівської ЗОШ І-ІІІ ст. №3 Вікторія Пивовар.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Карантин у школах Сновської ОТГ продовжено

Директорка чернігівської загальноосвітньої школи №3 Олена Яковчук каже, що часу втрачено досить багато. Та закон забороняє перевантаження для дітей, тому втрати в програмі доведеться компенсувати за рахунок інтенсифікації.

«Тобто жодних навчань у суботу чи скасування канікул не передбачається. Тому будемо ущільнювати. В кожній програмі з кожного предмета є таке поняття, як резервний час. Його вчитель може використовувати за потреби. Або на початку року, якщо вчитель бачить, що діти прийшли після канікул і є якісь прогалини, або наприкінці року, або додавати до кожної теми задля зміцнення знань. То оцей резервний час ми переважно й використаємо», — директорка чернігівської ЗОШ І-ІІІ ст. №3 Олена Яковчук.

Педагоги кажуть, що наразі кількість відсутніх учнів у школах не є критичною. А за даними Чернігівського обласного лабораторного центру, рівень захворюваності в місті нижче епідемічного порогу майже на 25%.

Журналіст Ольга Лазун

Оператор Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

Back to top button