Суспільство (відео)

Сітки, каремати та сидячки: як у Городні місцеві та волонтери допомагають захисникам (Відео)

Городнянська громада перебувала в окупації рашистських військ більше як 30 днів. Той складний період місцеві мешканці згадують із жахом, тож не дивно, що найщасливіший момент для них настав, коли до громади зайшли наші хлопці з 1-ї окремої танкової Сіверської бригади.

«Коли ми побачили вперше, що до нашої Городні зайшли наші танки з жовто-блакитним прапором, це було, мабуть, найбільше щастя за останній місяць, яке ми відчували. Ми плакали, ми плескали, ми ставали на коліна перед хлопцями, бо були дуже їм вдячні. Дуже їх чекали, бо знали, що тільки вони будуть нашим порятунком. І люди, всі наші городянці, об’єдналися, ми почали писати в групі телеграму, що треба щось робити для хлопців, якось допомогти їм. Тож ми зустрілися тут у центрі міста та вирішили, чим будемо займатися», — місцева жителька, волонтер Тетяна Громадська.

Відтоді місцеві жителі заснували Волонтерський центр «Воля» та почали активно допомагати військовим, а також іншим цивільним – багатодітним родинам, людям похилого віку та іншим уразливим категоріям.

«Волонтерський центр «Воля» – це не 5-10 або 15 людей, це вся Городянська громада. Бо, мабуть, не було жодної людини, яка не брала б участі в наших зборах, у нашій допомозі. Це все Городянська громада. Кожен ніс все що міг, від малого до великого – дітки і старенькі, і молоді, – несли все, що мали вдома», — місцева жителька, волонтер Тетяна Громадська.

За кілька днів приміщення центру було заповнене теплими речами, ковдрами, а також продуктами харчування, які змогли зібрати спільними зусиллями. Зібрати необхідне також допомогли інші благодійні організації, підприємства та благодійники.

«Все, коли було харчування, коли в громаді організували підвіз хліба і так далі, ми зрозуміли, що хлопцям потрібні каремати обов’язково, сидячки, термобілизна. Ми відкрили ютюб, щоб подивитися, як це робити. Потім замовили спеціальний матеріал для виготовлення та почали робити каремати, а потім уже й сидячки», — місцева жителька, волонтер Тетяна Громадська.

Інструкцію з виготовлення теж знайшли в інтернеті.

Ми вирізали спочатку планшетку як трафарет і почали вже з казематного матеріалу вирізати сидячки. Спершу робимо таку заготовку, потім надрізи і туди вставляємо резинку. На неї ми кріпимо спеціальні штуки які тримають її і закриваються. От і все – сидячка готова.

А ще хлопці звернулися з проханням, аби їм виготовили маскувальні сітки.

Сітки ми почали робити, коли нам зателефонували наші городянські хлопці з гарячої точки та сказали, що їм необхідні маскувальні сітки. Ми замовили основу з Чернігова, до нас почала доєднуватися молодь. Спершу ми не вміли плести, не знали, що це таке. Тож перша сітка була, як то кажуть, грудкою. А потім друга, третя – і ми вже наплели більше як 20 сіток. Багато з них поїхали на передову.

Зараз волонтери завершують плетіння останньої літньої сітки, а вже наступні починатимуть робити «зимові», тобто білого кольору. Крім того, складають і індивідуальні аптечки на замовлення. Зв’язок із хлопцями щоденний, аби ті знали, що мають у тилу гідний фронт підтримки. Особливо волонтери пишаються українським прапором із підписами від хлопців на згадку.

«У нашому волонтерському центрі є отакий прапор із підписами наших хлопців, які першими зайшли до Городні, які першими принесли нам маленьку Перемогу, але для нас вона велика. На жаль, зараз ці хлопці на передовій. І ми молимося всі, щоб вони були живі та здорові. Але отаку подяку вони залишили всім нашим городнянцям», — місцева жителька, волонтер Тетяна Громадська.

Дзвінками та листами з подяками вони регулярно обмінюються з захисниками та, окрім того, дякують кожній родині захисників, які виховали справжніх воїнів і Героїв України.

«Хочеться висловити велику подяку всім батькам, матерям, дружинам, сестрам тих хлопців, які захищають нашу державу, які захищають наш спокійний сон, які дають зараз нам можливість обіймати та цілувати наших дітей і казати їм, що все буде добре. Бо ми знаємо, що саме завдяки їм у нас все буде Україна і тільки так!», — місцева жителька, волонтер Тетяна Громадська.

Журналіст: Марина Кирієнко

Оператор: Сергій Бутько

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button