Суспільство (відео)

Наукове життя Чернігова: нові розробки в галузі мікробіології (Відео)

Чернігів долучився до Всеукраїнського науково-практичного семінару «Біологічні аспекти підвищення прибутковості сучасних аграрних технологій». Такий семінар уже став традиційним у нашому місті. Відбувався він в онлайн-формі, аби більше зацікавлених людей могли до нього долучитися. Провідні науковці Інституту сільськогосподарської мікробіології розповіли про доробок за минулий рік і дали деякі поради аграріям.

«Ми знайомимо товаровиробників сільськогосподарської продукції, науковців, педагогів із нашими традиційними науковими розробками й тими результатами, які ми отримали в результаті дослідження, а також із новими науковими розробками. Наші наукові розробки дають можливість суттєво економити використання мінеральних добрив, що актуально в умовах дорожнечі мінеральних добрив.Відселекціонувати штам можна за рік, а можна 10 років проводити селекцію, поки не знайдеш того корисного організму з масою корисних властивостей, що буде використаний для певного препарату», — Анатолій Москаленко, директор Інституту сільськогосподарської мікробіології та АПВ НААН.

Війна вплинула на всі галузі життя. Багато аграріїв на прикордонні і дотепер змушені закривати свої підприємства, також через загрозу не висаджують цілі культури рослин. Значного впливу зазнала й наука.

«Інститут володіє єдиною в державі колекцією корисних ґрунтових мікроорганізмів, що має статус національного надбання. Вона одна, і нам вдалося зберегти її під час війни. Наукові дослідження під час війни є надзвичайно складними. Інститут постраждав, постраждала матеріальна база. Тепер у нас у Семенівському районі з 12 господарств, які були нашими партнерами, залишилися три. Частина худоби, на жаль, у результаті обстрілів загинула, а частину худоби здали, бо нема перспектив», — Анатолій Москаленко, директор Інституту сільськогосподарської мікробіології та АПВ НААН.

Проте такі перешкоди не стали на заваді створенню нових препаратів.

«Уся програма наукових досліджень у сільськогосподарській мікробіології виконана, і в результаті ми отримали новий мікробний препарат – «Мікробактерин», що є деструктором рослинних решток», — Анатолій Москаленко, директор Інституту сільськогосподарської мікробіології та АПВ НААН.

Окрім нових досліджень, триває вдосконалення вже традиційних препаратів.

«Наприклад, препарат «Поліміксобактерин» широко використовується. Це препарат, який розчиняє важкодоступні форми фосфору. Але зараз він набирає звучання як ріст-стимулятор. Додаткові дослідження показали, що він має додаткову ріст-стимулюючу функцію. Препарат «Антимишин» для боротьби з мишами, мишоподібними гризунами також набув підсиленої актуальності у зв’язку з його використанням нашими військовими безпосередньо на лінії зіткнення і там, де розташовані військові частини», — Анатолій Москаленко, директор Інституту сільськогосподарської мікробіології та АПВ НААН.

Ці препарати дають можливість збільшувати урожайність, водночас зменшуючи дози мінеральних добрив, що можуть нашкодити довкіллю та ґрунтам. Розробки Інституту мікробіології популярні не лише в Україні, але й за кордоном.

Журналіст: Оксана Замятіна

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button