Суспільство (відео)

Навчальний рік на Чернігівському прикордонні – в яких умовах відбуватиметься освітній процес (Відео)

Понад 2 тисячі дітей шкільного віку, які наразі проживають на території Чернігівського прикордоння, в 2023-24 навчальному році здобуватимуть освіту у форматі онлайн. Ідеться про школярів, котрі зараз перебувають у 20-кілометровій зоні від кордону з ворогом. Рішення щодо продовження обмеження роботи навчальних закладів на цих територіях ухвалили під час ради оборони області. Про це на брифінгу повідомив начальник Чернігівської обласної військової адміністрації В’ячеслав Чаус.

«20-кілометрова зона – це 23 школи, більше як 2000 дітей, цьогоріч і наступного року навчатимуться виключно онлайн», — В’ячеслав Чаус – начальник Чернігівської ОВА.

Для організації дистанційного навчання освітянам та учням, які працюють і навчаються в 20-кілометровій прикордонній зоні, надано відповідну техніку: ноутбуки та планшети.

«Якщо говорити про вчителів, то майже 5000 ноутбуків було передано, аби вони могли проводити онлайн-навчання. Якщо говорити про отримувачів, здобувачів освіти, то орієнтовно 1900 ноутбуків забезпечили як за рахунок держави, так і за рахунок наших міжнародних партнерів», — В’ячеслав Чаус – начальник Чернігівської ОВА.

Водночас актуальною для Чернігівського прикордоння залишається проблема відсутності тут стабільного сигналу українських операторів. Фактично це унеможливлює повноцінне навчання онлайн, що передбачає потребу у використанні мережі Інтернет. Під час брифінгу В’ячеслав Чаус зазначив, що наразі триває пошук шляхів для вирішення цієї проблеми.

«З одного боку, ми нарощуємо якість мобільного зв’язку на прикордонні, проводяться координаційні наради з мобільними операторами, з операторами фіксованого зв’язку. З іншого боку – ворог продовжує руйнувати і мобільні вежі також. Є план дій, про нього говорити не можу. Це не вирішить ситуацію на 100%, але це покращить зокрема і мобільний інтернет на нашому прикордонні», — В’ячеслав Чаус – начальник Чернігівської ОВА.

Для навчальних закладів, що не входять до 20-кілометрової прикордонної зони й обладнані укриттями, що відповідають визначеним вимогам, новий навчальний рік може розпочатися очно. Рішення щодо формату навчання ухвалюють батьківські комітети, представники закладів освіти, а також органи місцевого самоврядування.

«Тільки у разі, якщо укриття готове в школі, воно комісійно оглянуто, складений відповідний допуск до можливості офлайн-навчання, то така школа може запускатися в очному форматі. Протягом 2022-23 року за кошти місцевого та державного бюджету, а також за кошти донорів облаштовано в наших школах додатково 249 укриттів, а також було встановлено сім модульних укриттів. У садочках стан укриттів гірший, ніж у школах. Якщо говорити про школи, то на сьогодні 91% має укриття, придатні до того, аби приймати під час тривоги учасників навчального процесу. Якщо говорити про садочки, то цей відсоток сьогодні по області становить 74%», — В’ячеслав Чаус – начальник Чернігівської ОВА.

Загалом цьогоріч на Чернігівщині в освітньому процесі будуть задіяні 395 шкіл, що надаватимуть освітні послуги понад 91 тисячі учнів.

Журналіст: Таліна Тарасенко

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button