Суспільство (відео)

Вітаміни з аптеки: чи принесе користь чарівна таблетка (Відео)

Зима – нелегкий період для всього організму. Здебільшого людина почувається ослабленою, а гарний настрій з’являється дедалі рідше. Спати хочеться весь день. Жінки скаржаться на випадіння волосся та ламкість нігтів.

Перше, що спадає на думку, – дефіцит вітамінів. Начитавшись інформації в інтернеті, люди переважно вирушають до аптеки, а не до лікаря.

Ми поцікавились у спеціаліста, чи принесе користь чарівна банка з пігулками? Та кому взагалі потрібні штучні вітаміни?

«Найголовніше – коли вітаміни надходять із харчовими продуктами. Вони більше нам прийнятні, більше подібні до людського організму. Та краще засвоюються. Простіше, звісно, взяти пігулку та проковтнути. Але підходити треба з розумом. Тому що можна так наковтатися полівітамінів, що вони принесуть шкоду, а не користь», — завідувач відділення профілактики ЧМЛ №2 Олена Негода.

Вітаміни поділяють на водорозчинні. Такі як аскорбінова кислота і велика група В. Та жиророзчинні – А, Д, Е, К. І якщо перша група в надлишку виводитися з організму достатньо легко, то друга в разі великої кількості починає накопичуватися в жировій клітковині, це може призвести до гіпервітамінозу.

В цьому й полягає загроза синтетичних вітамінів. Отримуючи ці вітаміни з продуктів, досягти перенасичення майже неможливо.

«Вітамін А міститься в продуктах, наприклад, рибі. В якісному вершковому маслі, але тільки в якісному, а не маргарині. І особливо печінка тріски, так, це дорогий продукт, але він заслуговує на те, щоб його споживати. Тому що недостача вітаміну А призводить до порушення зору», — завідувач відділення профілактики ЧМЛ №2 Олена Негода.

Вітаміни групи В у великій кількості знаходяться в простих злакових, яйцях, горіхах, сирах, картоплі, бобових. Попри стереотип, що вітамін С є у цитрусових, його легко знайти й у інших продуктах і навіть у більшій кількості.

«Аскорбінової кислоти дуже багато в звичайній капусті. Навіть більше, ніж у смородині. Також є в ківі, але воно не кожному доступне», — — завідувач відділення профілактики ЧМЛ №2 Олена Негода.

А от кому справді потрібні таблетовані форми, то це людям після операцій, пережитого великого стресу або затяжного чи хронічного захворювання. І особливо хворим на цукровий діабет. Але тільки після консультації лікаря.

«Залежить від супутніх захворювань, із якою метою ми робимо призначення. Допустимо, в людини понижена кислотність шлунка, призначається певна група вітамінів. А в неї ще хвора печінка, то там треба ще додаткові препарати. Є таке поняття – коферменти, що допоможуть засвоїтися вітамінам навіть таблетованих форм», — — завідувач відділення профілактики ЧМЛ №2 Олена Негода.

Також слід не забувати про добову дозу. Надлишок у цьому випадку не прискорить ефекту. Тож не забувайте повноцінно харчуватися та додержуватися режиму дня. Це допоможе вашому організму легше пережити зимово-весняний період. Але в разі серйозних проявів недуги не зволікайте, звертайтесь до сімейного лікаря або терапевта.

Журналіст Марина Шолох

Оператор Сергій Бутько

Ще статті по темі

Один коментар

  1. Зачем рекламу препаратов в сюжет втулили?

Back to top button