Суспільство (відео)

Не тільки економія, а й дохід: монетизація субсидії як інструмент подолання бідності (Відео)

Пенсіонерці з Чернігова Ніні Володимирівні нещодавно прийшло оповіщення про те, що з березня вона отримуватиме не тільки пенсію, а й гроші за субсидію. Жінка каже, що зазвичай вона заощаджує на енергоносіях, тому часто на кінець місяця у неї залишається невикористана субсидія. Та завдяки ініціативі Президента зараз цей залишок осідатиме не на безготівкових рахунках, а всі заощаджені кошти залишатимуться в кишенях людей.

«На нараховану субсидію раніше в нас, ну, була економія зі світла, з електроенергії, з води, з газу, ну, залишаються плюси. Тому зараз у мене квартира йде в плюсах… Оця допомога ще. То залишиться грошей нормально. Можна за ці гроші і до аптеки піти по ліки, і в магазин піти по хліб. Тож ця допомога пенсіонерам – хороша підмога», — вважає Ніна Терещенко, пенсіонерка.

На Чернігівщині вже майже 142 тисячі домогосподарств отримали субсидію готівкою. Наразі середній розмір субсидії в області становить 1 840 гривень. Аби отримати ці кошти, не треба додатково звертатися до органів соціального захисту, все нараховується автоматично.

«Громадянин може отримати кошти своєї субсидії, далі громадянин проплачує свої кошти за фактично спожиті послуги. Це можливість громадянам, заощаджуючи енергоносії, мати додатковий дохід, бо субсидія призначена в межах соціальних нормативів. Я думаю, всі чули, як наголосив Президент України, що це перший крок до боротьби з серйозним ворогом, який зараз є у країні – це боротьба з бідністю», — розповідає Олег Русін, директор департаменту соціального захисту населення Чернігівської ОДА.

Раніше кошти за субсидію Міністерство соцполітики направляло на департамент фінансів. Далі вони йшли на місцеві управління, які й розподіляли виплати між надавачами послуг. Тепер же Міністерство одразу спрямовує кошти на рахунки людей. Так, із 4 березня пенсіонери можуть отримати свої гроші у відділеннях «Укрпошти».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Стартувала монетизація субсидії: думки жителів Чернігівщини

Олександр Бородавко, заступник директора філії Чернігівської дирекції з розвитку мережі

«Субсидії виплачуватимуться протягом опалювального сезону. Тобто в березні за лютий місяць, у квітні – за березень і в травні – за квітень місяць цього року. «Укрпошта» вже здійснила доставку інформаційних повідомлень усім субсидіантам, де вказано, що це за субсидія, чому вона виплачується в грошовій формі, в якому розмірі. Вже клієнти можуть отримувати субсидії в грошовій формі або у наших відділеннях, або безпосередньо вдома, коли листоноша принесе ці субсидії», — говорить Олександр Бородавко, заступник директора філії Чернігівської дирекції з розвитку мережі.

Основною зручністю такого нововведення називають те, що людина може одразу отримати і пенсійну виплату, і субсидію. Система видачі коштів налагоджена по всій області як у стаціонарних, так і пересувних відділеннях. А комунальні послуги можна сплатити, навіть не виходячи з дому.

«Наші листоноші, крім того, що приносять адресно пенсії та субсидії, вони навіть на дому можуть приймати комунальні платежі. Тому клієнти, які отримали свої гроші тут і зараз, одразу можуть сплатити свої комунальні платежі, маючи квитанції чи за світло, чи за газ, чи за воду, не виходячи навіть із дому», — зазначає Олександр Бородавко, заступник директора філії Чернігівської дирекції з розвитку мережі.

Як повідомили у департаменті соціального захисту, тим, хто отримує пенсії в банках, субсидії зараховуватимуть на картки. А для працюючих громадян процедура виплат передбачена у «Ощадбанку». Для цього треба прийти до будь-якого відділення з паспортом та ідентифікаційним кодом. Після чого обрати зручний спосіб отримання, яким може бути переказ «Швидка копійка» або картка. Тим, у кого вона вже є, субсидія нараховуватиметься автоматично, решта може оформити картку безкоштовно.

«Зняття готівки в усіх банкоматах безкоштовне. Зарахування теж безкоштовне, але найголовніше – за допомогою цієї картки клієнт має змогу сплатити комунальні послуги без комісії. Це можна зробити через наш онлайн-банкінг. Або за допомогою платіжних терміналів, що встановлені в усіх відділеннях «Ощадбанку»», — говорить Наталія Носенко, заступник начальника управління з роздрібного бізнесу філії – Чернігівське обласне управління АТ «Ощадбанк».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як працюватиме монетизація субсидій

Звернутися по допомогу з отримання субсидії можна до адміністратора відділення, який відповість на всі запитання.

«Запитань дуже багато ще у клієнтів. Вони вперше таку форму субсидії отримують. Потім Ірина питає, як вони хочуть її отримати – або готівкою через касу, або відкрити картку, щоб потім уже на другий, на третій місяць не приходити. Тоді вже вони будуть підсідати до менеджера», — розповідає Наталія Носенко, заступник начальника управління з роздрібного бізнесу філії – Чернігівське обласне управління АТ «Ощадбанк».

«Коли клієнт уперше звертається у відділення, він ще не розуміє, яким чином може отримати субсидію. Я його консультую, які можливі варіанти. Я питаю клієнта, чи має він картку «Ощадбанку», чи отримує він пенсію, якщо він пенсіонер, то субсидія заходить на картку», — говорить Ірина, адміністратор відділення.

Також зареєструватися для отримання субсидії в «Ощадбанку» можна, зателефонувавши до контакт-центру. Тут клієнту призначать час і зручне відділення, де й можна отримати свої кошти. Ця послуга доступна і на сайті банку.

«Щоб полегшити отримання коштів субсидіантами, додатково встановили робочий час – на годину продовжили роботу відділень. Також відділення, які працювали 5 днів на тиждень, зараз працюють 6 днів на тиждень. Можна звертатися і в суботу по отримання субсидії», — наголошує Наталія Носенко, заступник начальника управління з роздрібного бізнесу філії – Чернігівське обласне управління АТ «Ощадбанк».

Якщо ж на час запровадження виплат на рахунку домогосподарства є невикористана субсидія, то в квітні такі громадяни платитимуть менше на суму невикористаної допомоги.

«Якщо в квитанції зазначена сума зекономленої субсидії, то надавач послуг, який і несе відповідальність за інформацію в платіжних дорученнях, повинен самостійно провести перерахунок, і вся зекономлена субсидія, яка на березень місяць виникла, повинна бути внесена до оплати за фактично спожиту послугу в лютому.і вся ця зекономлена субсидія, яка на березень місяць виникла, повинна бути внесена до оплати за фактично спожиту послугу в лютому», — говорить Олег Русін, директор департаменту соціального захисту населення Чернігівської ОДА.

Якщо домогосподарство має заборгованість у сплаті за комунальні послуги, то субсидія в такому випадку не нараховується на наступний опалювальний сезон. Тому державна програма з монетизації субсидій спрямована і на те, щоб отримувачі допомоги не мали таких боргів.

Журналіст – Ольга Лазун

Оператор – Роман Лазун

Ще статті по темі

Back to top button