Суспільство

Стартувала монетизація субсидії: думки жителів Чернігівщини

У березні люди почали отримувати перші гроші за субсидії. Клієнти «Ощадбанку» – на свої картки чи рахунки. Тим же, хто не користується банківськими послугами, гроші мають приносити листоноші додому.

Урядовці запевняють, що незручностей із переходом на таку систему для людей не повинно виникнути.

Тож яка ситуація із виплатою монетизованих субсидій у чернігівській глибинці, дізнавався журналіст ЧЕline.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Чернігівщині субсидія призначена понад 165 тисячам домогосподарств

 

Валентина Карпенко, голова Парафіївської ОТГ (Ічнянський район)

Ініціатива з монетизацією субсидій хороша. Люди отримуватимуть гроші, будуть економити ресурси та заохочувати одне одного до економії. І менше усіляких перерахунків буде.

Я бачу, що до селищної ради жителі громади звертаються з питань оформлення субсидій. У нас є спеціаліст, який приймає заяви і надає роз’яснення.

Перші відгуки позитивні чую, мовляв, добре, що даватимуть субсидію грошима.

Побоювань, що люди витратять гроші не за призначенням, немає. Передбачені вони для комунальних послуг, то й витратять їх на ці цілі.

 

Оксана Вороніна керуюча справами, секретар виконкому Комарівської сільської ради (Борзнянський район)

Звернень жителів із приводу монетизації субсидій до сільської ради наразі не було. Хоча отримувачів у нас чимало. Раніше люди отримували субсидію через поштове відділення. І жодних проблем із цим не виникало. За минулий рік усе пройшло благополучно, людям кошти виплатили. Цього року субсидії оформляють, відгуків жодних ще нема.

А раніше субсидію на тверде паливо, скраплений газ листоноші людям додому приносили. А субсидію за електроенергію автоматично відраховували до РЕМ, і це теж було зручно.

 

Лариса Поцюра, бухгалтер Голінської сільської ради (Бахмацький район)

Ще з субсидіями ажіотажу немає. Газифіковані оселі в нас лише у молодих жителів, дворів 10 буде. З них, здається, тільки двоє субсидію отримують.

Субсидію на тверде паливо, начебто сказали, що «Укрпошта» носитиме. Ну, то добре. Єдине, що людей турбує, що нібито «Енера» не співпрацюватиме з «Укрпоштою», і субсидію за електроенергію листоноші не носитимуть. То треба буде відкривати картку в банку. А в нас переважно живуть старі люди, багато лежачих пенсіонерів, то через це вони обурюються. Мовляв, як доїхати до банку за 50 кілометрів, до Бахмача. Це так балакають не лише в нашому селі, а й по району. Можливо, це питання буде вирішуватися.

 

Володимир Ігнатченко, голова Носівської ОТГ

Це ініціатива добра. Хоча, можливо, представники старшого покоління ще не до кінця в ній розібралися, тож і мають певні побоювання. Але ж це тільки перший місяць, як люди почали отримувати субсидію на руки. Молодші активніші на цих процесах знаються. Але я чую і задоволення від людей, що принесли субсидію грошима, а люди зекономили на опаленні, бо місяць видався теплішим, ніж попередній, тож кажуть, що охоче витратять кошти для придбання якихось речей чи продуктів.

Ще статті по темі

Back to top button