Суспільство (відео)

У Чернігові презентували унікальний каталог знахідок із Шестовицького могильника (Відео)

У Чернігові презентували каталог знахідок із Шестовицького могильника в зібранні Чернігівського історичного музею ім. В. Тарновського. Авторами каталогу стали співробітниці музею – Людмила Сита та Вікторія Мудрицька. Знахідки, представлені в каталозі, віднайдені під час розкопок, проведених у 1925–1927 роках Павлом Смолічевим.

«Ця колекція була передана до нашого музею ще під час розкопок, перебувала в Чернігові всі ці роки, під час Другої світової війни її вивезли в евакуацію. Повернулася. І зараз зроблений перший каталог цієї колекції. У нашому каталозі містяться не тільки згадки про знахідки, але й уперше кольорові фотографії та малюнки абсолютно всіх знахідок, які до сьогодні збереглися в колекції музею», — Людмила Сита, науковий співробітник Чернігівського обласного історичного музею ім. В.В.Тарновського.

Над створенням каталогу науковці працювали приблизно 10 років. Наприкінці 2021 року він був уже підготовлений до друку, проте через повномасштабне вторгнення його друк відбувся лише цього року. Під час розкопок, про які йдеться в каталозі, дослідили 20 курганів.

«Якраз Петро Іванович під час досліджень просто в перший сезон досліджень, у 1925 році, дослідив цікаві поховання в кам’яних могилах під курганами – парні поховання чоловіка, жінки та коня», — Людмила Сита, науковий співробітник Чернігівського обласного історичного музею ім. В.В.Тарновського.

Під час розкопок у 1925–1927 роках Павлу Смолічеву вдалося знайти три мечі, три скрамасакси – бойові мечі, накладки на сумку та інший інвентар. Частина збереженої колекції перебувала в історичному музеї, наразі з цими експонатами можуть ознайомитися за кордоном. У Швеції триває виставка «Україна – Швеція 1000 років». Через рік ці експонати повернуться до музею.

Журналіст: Оксана Замятіна

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button